Annons

Annons

Annons

Internationella kvinnodagen

Insändare
LO i Krokom: Arbetsmiljön är sämre för kvinnor än för män

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Sverige vill vi gärna tro att arbetsmarknaden är jämställd och att alla har lika goda villkor på arbetsmarknaden, men så är inte fallet. Det finns stora skillnader i antalet stressrelaterade sjukskrivningar, där kvinnor har fyra gånger fler sjukdagar än män.

En av orsakerna är att kvinnodominerade yrken har mindre resurser än mansdominerade och att man därför i mindre grad har möjlighet att påverka sin arbetssituation och sin arbetsbelastning.

Annons

Annons

Även hos samma arbetsgivare tenderar traditionellt kvinnliga yrkesuppgifter att ha sämre arbetsmiljö än de traditionellt manliga.

De manliga yrkena har en högre grad av olyckor, men belastningsskador är lika vanliga i kvinnliga yrken. De manliga yrkena präglas av tyngre lyft, ofta så tunga att man måste ha maskiner och andra lyfthjälpmedel. De kvinnliga yrkena präglas av färre tunga lyft men fler repetitiva rörelser utan hjälpmedel.

Det här är naturligtvis oacceptabelt. Alla ska kunna gå till jobbet utan att slita ut sig eller skadas, och alla förtjänar en god arbetsmiljö.

Vad kan man då göra?

Vi måste som samhälle kräva att frågan uppmärksammas och att det leder till bättre utbildning och kunskap hos chefer på kvinnors arbetsplatser.

Bli medlem i fackförbundet som organiserar arbetsplatsen och välj ett skyddsombud. Ta strid mot dålig arbetsmiljö och kräv mer resurser, bättre scheman, mindre arbetsbelastning och säkrare arbetsplatser.

Gunnel Persson Westin

Carina Frönerg

Katarina Rosberg

Annette Wallgren

LO Facken Krokom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan