Annons

Annons

Annons

Läsartext
Schackrutan: Aronian vann i Düsseldorf

Detta är en läsartext.

I tyska Düsseldorf avslutades i söndags den elva dagar långa superturneringen WR Chess Masters. Tio deltagare möttes alla mot alla och i topp hamnade tre spelare jämsides på 5,5 poäng av 9: Levon Aronian, Dommaraju Gukesh och Ian Nepomniatjij. 

Aronian och Gukesh möttes i sista ronden och tog en snabb remi. Jobbigare var det för Nepomniatjij som behövde en vinst för att komma ikapp ledarduon. ”Nepo” presterade då ett magnifikt parti när han som svart vann över Vincent Keymar. ”Nepo” inledde med att bränna av en preparerad sällsynt variant av kungsindiskt och därefter fortsätta med en mängd olika finter i ett komplicerat mellanspel. Efter nära sex timmar kom ett aningen svagt 59:e drag av Keymar och med elegant slutspelsteknik var vinsten klar efter 82 drag.

Annons

Det efterföljande särspelet vanns dock av tävlingens äldste deltagare, Levon Aronian, 40, som därmed blev slutsegrare.

Annons

Världsschackförbundet, FIDE, tillåter nu att Ryssland byter världsdel och kommer att tillhöra Asien. Ryssland kommer därmed inte längre att deltaga i till exempel EM. Samtidigt tillkännagav FIDE en nyhet som starkt kan komma att påverka landslagsschacket då ryska schackspelare som vill byta till europeiska schackförbund får full tillåtelse till detta. För nästan ett år sedan fördömde 44 ryska schackspelare invasionskriget mot Ukraina, däribland toppspelare som Nepomniatjij, Svidler, Dubov och Kosteniuk. Hela listan finns publicerad på SSF-hemsidan, schack.se.

I allsvenskans elitserie fick i lördags mötet mellan stockholmslagen Kungstornet och SK Rockaden ske i extra ståtlig lokal i form av Usine Bistro på Södermalm. Med segern 5½–2½ mot Kungstornet på lördagen har SK Rockaden tagit befälet i Elitserien

Stockholmslaget är nu i ensam ledning på maximala 12 poäng med tre ronder kvar. Lunds ASK är närmaste förföljaren på 10 poäng.

ÖSS pågående snabbschacksturnering har 13 deltagare och efter två ronder delas ledningen av Adrian Bohman Karlholm, Lukas Vellios, Axel Jönsson och Anders Nylén, samtliga på maximala två poäng.

Denna helg, 4-5 mars, spelar ÖSS I dubbelmatch i division I då man möter såväl Stockholmslaget Kungstornet II som Uppsala SSS. På söndagen blir det även samtidigt ett lokalberby i division III när ÖSS III möter ÖSS II.

Veckans uppgift består av partislutet Van-hoohehaim – Tactsman, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.g4+ Kh6 2.Dh4

Bo Wik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan