Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Kalla tår och böjda knän – framtidens nattåg enligt Trafikverket

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trafikverkets upphandling av nya nattågsvagnar lämnar en hel del att önska. Istället för att anamma vår tids vilja att kunna resa klimatvänligt med tåg även längre sträckor, så planerar Trafikverket för trånga, kalla och svårtillgängliga sovvagnar. Detta för att det kan ge ett högre andrahandsvärde när man vill sälja dem vidare till sydeuropeiska länder.

Tåg som upphandlas för trafik i Sverige måste vara byggda för svensk vinter, skriver undertecknarna.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Saxat ur Trafikverkets promemoria: ”Med en europeisk vagnsprofil kommer tågen vid behov även att kunna användas för nattåg till Europa och skulle kunna avyttras på en större marknad om trafiken skulle förändras i omfattning eller helt läggas ner.” I Europa är vagnarna inte lika breda som vi i dag har det i bland annat Sverige, Norge, Finland och Danmark. Om vagnarna blir smalare – blir bäddarna kortare.

Annons

Annons

Med smalare vagnar så måste man också ge avkall på isolering mot kyla och buller som ska stå emot en riktig nordlig vinter. Trafikverket har satt en gräns i sin inbjudan till kommande leverantörer, tåget bör klara max -25 grader, i stället för den europeiska standarden som är -40 grader. ”Tåg som inte är byggda för en svensk vinter”, har vi hört det någon gång? I detta fall kommer det att stämma. Var någonstans i Europa är det rimligt att standarden behövs – om inte i Sverige och Norden?

Isolering mot buller från ett tåg som kör 200 km/h och kyla som nätterna i norra Sverige och Norge bjuder på kräver en betydande väggtjocklek. Därför avviker Trafikverket från de krav och standarder som gäller. Med smalare vagnar uppstår också smalare gångar utanför sovplatserna. Det i sin tur försvårar tillgängligheten och därmed resandet för resenärer som har funktionsvariationer.

Trafikverket anger också låga tåg i sin inbjudan. Det innebär att antalet möjliga sovplatser i tågen minskar, dagens tre bäddar på höjden blir två. Antalet möjliga sovplatser minskar alltså med en tredjedel eller 15 platser per vagn. I dag körs nattågen till och från Jämtland med cirka tio liggvagnar. Detta påverkar självklart lönsamheten negativt. Det känns som en uppenbar risk att nattågstrafiken minskar eller läggs ner om Trafikverket fullföljer denna ambition.

Det är viktigare än någonsin att vi tar ansvar i vårt resande. Att resa även längre sträckor med komfort och trygghet i ett nattåg borde få vara ett enkelt och självklart val.

Annons

Precis som att vi gör det enklare, komfortablare och miljövänligare att resa lokalt och regionalt med buss – så bör valet att göra allt vi kan för att längre, gränsöverskridande och tidssmarta resor med tåg vara lika självklart. Vi kan inte riskera att alla tågresenärer tappar tron på ett klimatvänligt resande.

Annons

Vem vill resa genom ett vintrigt Jämtland och Norrland med kalla tår och böjda knän?

Jenny Sellsve

kollektivtrafiknämndens ordförande (S), Region Jämtland Härjedalen

Jonas Andersson

regionråd och ordförande Regionala utvecklingsnämnden (S), Region Jämtland Härjedalen

Elise Ryder Wikén

regionråd i opposition (M), Region Jämtland Härjedalen

Conny Wahlström

gruppledare (MP), Region Jämtland Härjedalen

Jörgen Larsson

ordförande partnerskapet Atlantbanan (C)

Effie Kourlos

kommunalråd (C), Östersunds kommun

Saila Quicklund

riksdagsledamot (M) Jämtlands län

Jenny Grip

verksamhetsledare, Samling Näringsliv Jämtlands län

Oliver Dogo

vd Handelskammaren Mittsverige

Therese Sjölundh

vd Destination Åre

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan