Till vårt januarimöte i Svensk flyghistorisk förening Jämtland/Härjedalen hade vi inbjudit Karl-Johan Kritz från göteborgstrakten att berätta om restaurering av ett gammalt flygplan FFVS J22.

Karl-Johan Kritz berättade om FFVS J22. Foto: Bengt Landervik
Detta flygplan konstruerades av flygingenjör Bo Lundberg under mycket kort tid, endast ett par år, och började levereras till Flygvapnet 1943.
Flygplanet hade god manövrerbarhet och en bra acceleration. Prestandamässigt i klass med det mesta under sitt första år, men blev snart omodernt. Motorn var en tvåradig stjärnmotor på cirka 1050 hästkrafter. Maxhastigheten drygt 650 km/tim. Beväpning två kulsprutor och två automatkanoner.
Annons
Annons
Totalt tillverkades 200 stycken flygplan som fördelades på flera av våra flottiljer. Flygplanet tillverkades vid Kungliga Flygförvaltningens Flygverkstad i Stockholm.
Karl-Johan tillhör organisationen Warbirds of Sweden AB (WOS) vars främsta uppgift är att värna om det unikt historiska arv som veteranflygplanen från Svenska Flygvapnets propellerepok utgör.
Flygplanen är en del av nationens industriella, kulturella och militära historia.
Det finns fem kända exemplar av J 22 i världen, varav tre är i synligt komplett skick. De andra två är enbart stålskelett. Karl-Johan berättade om det exemplar som Flygvapnet skänkt till Svedinos Bil- och Flygmuseum i Ugglarp. Detta flygplan har nu övertagits av WOS för att renoveras till flygbart skick.
Just detta flygplan kasserades 1950 och fick stå utomhus i 20 år. Det består av ett stålskelett tillverkat i Örnsköldsvik. Flygkropp och vingar är klädda med formpressad björkpanel tillverkad av en möbelfabrik i Bodafors. Föredragshållaren visade vilken omfattande, grundläggande dokumentation som krävs för att få luftvärdighetstillstånd. Det praktiska arbetet görs i berget på gamla F9, hos Aeroseum, av ideella krafter. Vissa avsteg från originalutförande väljer man av flygsäkerhetsskäl.
Motorn blir som på originalet en Pratt & Whitney på cirka 1050 hästkrafter, samma som i flygplan DC3, men syrgassystemet och horisontgyrot blir av modernare slag. Man kommer alltid att flyga med syrgas därför att av 63 haverier tros 10 ha orsakats av inträngande kolmonoxid från motorn. Inga vapen monteras eftersom det inte är tillåtet vid utlandsflygningar.
Annons
Annons
Projektet sponsras bland annat av Svensk Flyghistorisk Förening och Riksantikvarieämbetet. Budgeten är på endast 3,2 miljoner kronor, en mycket liten summa i dessa sammanhang. Första flygning planeras till våren 2025 i god tid före firandet av Flygvapnet 100 år i juli 2026.
Karl-Johan, som till yrket är flyginstruktör på ett företag i Göteborg, hoppas på att bli en av de första att få äran att flyga denna maskin. Det gör många av oss deltagande gamla piloter avundsjuka. Finansiering kommer att ske genom deltagande i flyguppvisningar i Sverige och utomlands.
Som vanligt var vi drygt trettio åhörare, somliga med yrkesmässig bakgrund inom flyget, andra inte.
Ett intressant föredrag som avtackades med en varm applåd.
Bengt Landervik