Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
SPF:s vandrargrupp mindes Frösö Köping

Detta är en läsartext.

Den 24 januari träffades vi för en vandring, temat för dagen var Frösö Köping. Utgång även denna gång från mötesplats Hornsberg. 22 medlemmar mötte upp, några av de trogna borta denna dag, men nya fyllde upp. Roligt med nya och välkommen tillbaka till de som inte kunde närvara.

Vandrargruppens tema var Frösö köping. Foto: Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Vandringen började med att besöka platsen för den gamla IOGT-lokalen på Fjällgatan och samtidigt minnas skroten som fanns i närheten, Skrot-Jonas då ett begrepp, nu historia.

Vi travade vidare förbi gamla folktandvården, posten och ner till gamla polishuset. Så många historier och minnen som dyker upp, bara det att det fanns ett häkte på Frösön, någonting som senare saknades många år i Östersund.

Alldeles intill polishuset låg huset där grosshandlare Näs bodde, därav namnet Näsvägen. Gubben Näs låg bakom mycket av utvecklingen, givetvis tillsammans med andra, på det som blev municipalsamhället Hornsberg. Han var också tillsammans med andra köpmän och framförallt Erik Olov Sundin i Stavre en av de som blev rika på den då framväxande sågverksindustrin.

Vandringen nådde vändpunkten vid det som förr var Frösöns kommunalhus. Vi väntade med historierna tills vi åter nådde mötesplats Hornsberg, härligt med kaffe och mackor.

Här kom historierna om Ture Mattson, Frösöns starke man och kommunalråd, om den samsyn som verkade mellan den dåvarande oppositionsledaren, Rudolf Lundstam och Ture när det gällde utvecklingen av samhället. Samtalet kom också in på hur byggnaden som blev som en mur mot staden kom till. Hur förhållandevis rika Frösön slogs ihop med den fattigare grannen öster om sundet och avslutade sin tillvaro som egen kommun med att resa ”muren mot grannen”.

Annons

Byggnaden som senare att i folkmun kallas Tureborg till åminnelse av det populära kommunalrådet.

Annons

Under en sådan här vandring väcks många frågor, till exempel vad föregick Frösö köping, vad är skillnaden på stad, köping och municipalsamhällen? Vi fick svar, det finns så mycket kunnande i en sådan här grupp.

Om 2 veckor samlas vi igen, då på parkeringen ovanför Lövsta fotbollsplan för en vandring runt Östberget.

Lars Gabrielsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan