Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Insatsen för samhället borde vara grund för pensionen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Therese Svanström, ordförande TCO beklagar sig över att ”det-lönar-sig-allt-sämre-att-ha-jobbat-hela-livet”. Enligt henne ska människors skattepliktiga livsinkomst vara riktlinje för pensionsinkomster.

Där glömmer hon flera viktiga anledningar till att alla som inte kan eller vill arbeta med skattepliktig inkomst ändå har rätt till en viss inkomst.

Annons

Underlaget till vår framtida pension finns i ett orange kuvert. Inte bara arbete borde räknas som underlag, skriver insändarskribenten.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Det vore rimligare att utgå från två andra principer:

1. Alla invånare i landet Sverige har rätt till en inkomst som garanterar mat, husrum och vård.

2. Ett mer rättvist mått på pensionens storlek borde vara de samhällsinsatser som den pensionsberättigade har fullföljt under sitt liv.

Utgår man från detta kan man visa på att det är orätt med skattepliktig livsinkomst som enda ledtråd. Två exempel för att klargöra detta:

1. Kvinnor har i dagens system en lägre pension än män vilket skulle betyda att de har producerad mindre samhällsnytta än män.

2. Personer som har prioriterat att skaffa och uppfostra fem barn framför karriär och hög lön belönas med lägre pension. Deras numera vuxna producerande barn tvingas lämna en större del av det de producerar till pensionärer utan barn än till sina egna föräldrar.

Pengar som betalas ut som pension har inget värde i sig, de är bara ett fördelningsmodell av det som de arbetsföra i samhället producerar. Alla som har bidragit till samhället på ett sätt som inte har resulterat i skattepliktig inkomst missgynnas i den rättvisa som Therese Svanström och väldigt många med henne förespråkar. De som har haft en högre inkomst under sin livstid har dessutom haft större möjligheter till ett eget pensionssparande utöver de offentligt finansierade.

Annons

Annons

Det är svårt med rättvisa och alla pensionssystem kommer att ha sina brister som kan rättas till under årens gång, huvudsaken är att utgångspunkten är de två villkoren som nämndes ovan.

Kick Leijnse, samhällsekonom

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan