Annons

Annons

Annons

Odensala

Läsartext
Rivstart när SPF-året startade i Odensala

Detta är en läsartext.

Måndagen den 9 januari hade SPF Seniorerna i Odensala årets första medlemsmöte och vilken rivstart det blev! Thord Eric Nilsson, känd journalist och författare gästade oss och berättade om sitt spännande och innehållsrika yrkesliv.

Född 1941 i Rörösjön, gift med Gunvor som redan vi 56 års ålder fick alzheimer och avled för 4 år sedan, mycket saknad. Familjen med tre barn och nu även många barnbarn har liksom Thord Eric själv varit idrottsaktiva med stora framgångar inom olika sporter.

Annons

Annons

Ungdomsåren danade Thord Eric med bygdegården (Rödögården) som samlingsplats och nöjescentrum för södra Jämtland inom såväl kultur som nöjes- och idrottsliv. Sedermera fick han även många utmärkelser som idrottsledare.

Ett studiebesök i ungdomens dagar gav mersmak och det blev sedan 40 år som journalist och sportchef på ÖP och även en kortare tid på LT. Hur många kända människor har Thord Eric träffat och hur många VM och OS har han besökt? Ett oräkneligt antal, men för att nämna några har han dråpliga historier att berätta om bland annat Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och drottning (även blivande drottning i Seefeldt 1976) Silvia. Vem har blivit bjuden på champagne av Magdalena Forsberg om inte Thord Eric.

Thord Eric har besökt 8 OS-år från 1976 (Innsbruck) till 2014 (Sotji). Vem kunde då ana innebörden av de ryska krigsskeppen på Svarta Havet. 17 skid-VM, det första i dåvarande Tjeckoslovakien, när Lars Göran Åslund briljerade, 9 friidrotts-VM och 52 SM-veckor. ÖFK:s framgångar inte att förglömma, till exempel Londonmatchen och Berlinresan med tåg.

Mötena med världselitens idrottsstjärnor är oräkneliga och otroliga är den mängd upplevelser och de anekdoter Thord Eric med lätthet plockar fram. Mer finns att läsa i hans senaste bok ”Så blev mitt liv", sex decennier på idrottens första parkett.

Detta var en intressant och rolig start på vårt SPF-år. Nästa gång blir det mer formellt när vi i februari har vårt årsmöte.

Angela Alverlind

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan