Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Historisk vandring om Runeborg

Detta är en läsartext.

Vandrargänget SPF Frösön samlades 10 januari vid kommunens mötesplats Hornsgatan 20 för årets första vandring. 22 medlemmar ivriga att skaka ned resterna av julmaten med en vandring genom ett härligt vinterlandskap och samtidigt erinra sig en försvunnen del av Frösöns historia, Runeborg.

Fikat var en höjdpunkt efter vandringen. Foto: Lars Gabrielsson

Annons

Annons

För vår årgång finns många minnen från och ikring nöjesparken. Minnen som finns inom oss men där det är svårt att hitta rester av platsen där det en gång låg. Som Frösön har förändrats! Varifrån kommer alla fyllnadsmassor som behövts för att så radikalt förändra strandlinjen, en fråga vi ställde oss. Vi trodde oss dock finna läget där det då låg en liten vik och där dansbanan fanns.

Vi beslöt oss om att vandra vidare och spara berättelserna tills vi kom till mötesplatsen för fika. Efter en behaglig vandring, där bland annat Axel Schards hus pekades ut och där Runstenen besöktes.

På plats på mötesplatsen, denna härliga kommunala oas, öppet för alla, började historierna komma om familjen Lindgren och deras anknytning till Gröna Lund, om dottern Vessla som den simdrottning hon var här i stan.

Om Göte Gärdin med den tjocka cigarren som nog var den som skötte arrangemangen. Om Zara Leander, Sven Bertil Taube och alla andra stora artister som kunde engageras tack vare samarbetet med Gröna Lund. Om alla lokala musiker som börjat sin bana här, om Club Vaball med husbandet Lady Kate 6. Lady Kate idag, Karin Brobacke som vi ser då och då i lokaltidningarna. Lars hade också hittat en inspelning med bandet som han spelade upp. Tänk vad många historier som dyker upp när vi möts, härligt!

Annons

Fotnot: Axel Schard, skogstjänsteman, född i Metz i Frankrike, globetrotter, författare, jägare men med sin yrkesbana på skogsvårdsstyrelsen här i Jämtland.

Lars Gabrielsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan