Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Undersköterskor i länet: Med de lönerna blir det svårt att locka personal

Detta är en läsartext.

Regionråden fick höjt arvode med 4 000 kronor för kommande mandatperiod, vi undersköterskor fick 400 kronor för 2022 ...

Innan jul startade vi uppropet för oss undersköterskor som känner oss exkluderande efter att man satsat stort på sjuksköterskorna. Vi skapade en namninsamling (Undersköterskeupprop Jämtland Härjedalen) där vi snart fått 470 underskrifter.

Annons

Annons

Det är nästan så att man skäms över hur man uttalar sig i artikeln från 6 december 2022 i ÖP, gällande höjda arvoden inom regionpolitiken: ”Det är rimligt att arvodena ligger i nivå med kommunerna i länet och regionerna i Norra Sverige, säger Bengt Bergqvist (S) som får drygt 4 000 kronor mer i månaden.”

Undersköterskor i länet har startat ett upprop för att höja sina löner.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vore det inte rimligt att även undersköterskelönerna i regionen låg i nivå med övriga landet med, både i norr, söder, öster och väster? Det är mycket ledsamt att se hur man behandlar sin personal i Regionen, vi som står på golvet och tar emot er när ni blir sjuka, vi som jobbar i team med sjuksköterskor och läkare. Hur kan man gå ut med detta och bara köra över oss?

Och hur har man tänkt locka fler medarbetare till Region Jämtland Härjedalen med en ingångslön som undersköterska på 22 500 kronor med en löneutveckling på 400–500 kronor per år?

Utvecklingen gällande ingångslön och arbetsmiljö måste höjas och bli bättre. Detta för att vi undersköterskor ska vilja stanna kvar i Regionen. Bristen på undersköterskor väntas bli 136 000 fram till 2026, det är om 3 år! Vi hoppas nu att man värnar om sina anställda undersköterskor i regionen. Och att det syns i våra lönekuvert med lika stor satsning som regionpolitikernas, redan våren 2023.

Annons

Annons

Vår yrkesroll och vårt ansvarsområde kommer att bli mycket tydligare när vi undersköterskor får en skyddad yrkestitel från och med den 1 juli i år. Vilket också borde höja statusen då även patientsäkerheten höjs.

Detta tycker vi ska bidra till ett lönelyft och en trygghet med legitimerade undersköterskor!

Ulrika Wassberg och Ida Edström, undersköterskor Region Jämtland Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan