Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Personlig assistent – ett utdöende yrke

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag är personlig assistent och förtroendevald av Kommunal att jobba med frågor som rör personlig assistans. Jag har jobbat som assistent i över 20 år och de senaste 17 åren med samma brukare.

Vi har världens bästa yrke!

Världens bästa yrke men med ett avtal som måste förbättras.

Just nu upplever branschen några av de största problemen man gjort sen assistansen startade för nästan 30 år sedan. Den kanske viktigaste av många orsaker till detta är att arbetsgivaren inte är villiga att betala ut övertidsersättningar utan tycker att vi kan vara ”bjussiga” och bara ta extra pass utan extra ekonomisk kompensation.

Annons

Annons

Vi behöver få till kraftiga förändringar i branschen om den ska överleva över tid. Ett sätt som kommunal testar är genom arbetsdomstolen där vi har en stämningsansökan inlämnad kring frågan om anställningsavtal. Kan man vara ”vikarie” på sin arbetsplats hur länge som helst innan man får en tillsvidareanställning? Kommunal säger att Lagen om anställningsskydd (Las) är den som borde gälla även i vår bransch, medan arbetsgivarorganisationen menar att LSS-lagstiftningen står över detta, där man menar att brukarens rätt är det viktigaste.

Detta är ett av många sätt att få till en förändring, andra sätt är att se till att vi blir fler medlemmar i Kommunal som är personliga assistenter, så att vi tillsammans kan vara med och påverka våra kollektivavtal genom avtalsförslag och förhandlingar.

Tillsammans har vi möjligheten att styra och påverka vår framtid!!

Roger Nissilä, personlig assistent och sektionsordförande Kommunal Östersund

Läs också LT:s intervju med Roger Nissilä: Han stämmer arbetsgivaren: ”Jag har varit anställd i 17 år, men är vikarie på min egen arbetsplats”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan