Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
L i Östersund: ”Upprepade ordförandebeslut leder till ett demokratiskt underskott!”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Efter att Socialdemokraterna återtagit styret i Östersunds kommun har de återgått till att toppstyra kommunen med så kallade ordförandebeslut. Problemet med detta är att de kringgår de demokratiska processerna utan möjlighet för oppositionspartierna att spela in synpunkter. Senast socialdemokraterna styrde genom ordförandebeslut handlade det om storbildsskärmar för att visa fotboll. De beslut som styret nu tar är betydligt större ur ett ekonomiskt perspektiv.

Inom några månader har miljoner satsats på subventioner till elitfotbollslag och nu senast ett märkligt beslut om ”elstöd” till föreningar. Att en åttaårig rödgrön nedmontering av kärnkraft och ett effektivt energisystem nu får svåra följdverkningar runt om i landet är knappast någon överraskning.

Annons

Det som behövs nu är en genomarbetad politisk process.

Annons

Från Liberalernas sida skulle vi välkomna en bredare diskussion om hur vi kan stödja föreningslivet med höjda aktivitetsstöd, bättre träningsmöjligheter och förbättrad kommunal service.

I stället för att gena de demokratiska processerna menar vi liberaler att kommunen bör nyttja miljonvinsterna från kommunmedborgarnas energibolag Jämtkraft. Detta behöver givetvis ske genom gängse demokratiska processer och syftet ska vara att generera utrymme för investeringar i ett nytt badhus som möter vattensporternas behov och samtidigt stärker Östersund som reseanledning.

Samtidigt som styret genom oprövade ordförandebeslut portionerar ut pengar utan politisk prövning tvingas rektorer nästa år trolla med knäna för att klara av de socialdemokratiska besparingarna i Östersunds skolor.

De elsubventioner som styret nu lanserar riskerar även att påverka likhetsprinciper. Om Socialdemokraterna vill ge föreningar olika stöd så måste det givetvis även prövas politiskt.

Liberalerna i Östersund anser att ett elstöd till föreningar borde ha prövats i kommunfullmäktige.

Bild: Elin Turpeinen

Problemet med dessa demokratiskt oprövade ordförandebeslut är att de saknar beredning och på så vis negativt påverkar den kommunala demokratin. Kommunal politisk styrning kräver en noggrann beslutsprocess och då duger det inte med populistiska beslut av det socialdemokratiska styret.

Annons

Annons

Från Liberalernas sida skulle vi välkomna en bredare diskussion om hur vi kan stödja föreningslivet med höjda aktivitetsstöd, bättre träningsmöjligheter och förbättrad kommunal service.

Allt detta väljer nu det socialdemokratiska styret att gena för snabba populistiska poäng som ser bra ut i tidningen!

Pär Löfstrand, Agneta Blücher, Johan Näslund, Jimmy Dahlberg, Liberalernas företrädare i Kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden

Läs också: C vill ge stöd till föreningar som drabbats av höga elpriser

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan