Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Årets sista vandring med SPF Frösön

Detta är en läsartext.

Den 14 december, med 10 dagar kvar till julafton, gjorde 11 tappra själar den sista vandringen innan nyår. En lite gråkall dag, med påbörjad isläggning på sjön, samlades vi utanför Hornsgatan 20 och kommunens mötesplats för att påbörja dagens promenad.

En gråkall dag var det samling inför årets sista vandring. Foto: Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Vi vandrade upp till Fjällgatan och vidare till Byvägen och in till den återvändsgränd som finns där. Lars berättade att för honom hade det här området alltid kallats barnriket. Inför vandringen hade han läst på lite om Barnrikehusen, en reform från 1935 som skulle bistå familjer med 3 barn eller flera med att få tillgång till större och modernare boende.

Han var dock tveksam till om det här området härrörde från den reformen eller om det bara var så att här fanns många barn. Här växte i alla fall Egon Jonsson, sedermera professor inom hälsoområdet och verksam över en stor del av världen, upp som en i en stor barnaskara.

Vandringen gick bland annat uppför smala vägen, som har kraftig lutning. Foto: Lars Gabrielsson

Sedan påbörjades en vandring uppför smala vägen, en väg med 23 procents lutning. Vad är värst, att försöka köra uppför denna väg eller nedför? Bägge tankarna lite skrämmande i vinterväglag.

Under glada samtal fortsatte vandringen längs Alpvägen där vi beundrade läget med den imponerande utsikten ner mot sjön och staden på andra sidan bron. Efter att ha följt Karolinavägen, namngiven efter Löv Carolina, tyvärr inga kunskaper om damen ifråga (idag saknade vi våra experter på Hornsbergs historia), så nåddes mötesplatsen där vi kunde andas ut och känna värmen återvända till våra kroppar och under samspråk inmundiga kaffe och härliga smörgåsar.

Som avslutning önskade vi varandra god jul och med hopp om fortsättning 10 januari med en ny vandring, samma plats, samma tid men ny rutt.

Lars Gabrielsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan