Annons

Annons

Annons

Göteborg

Insändare
Sankta Lucia från Syrakusa är de blindas skyddshelgon

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lucia är de blindas skyddshelgon. Det tål att tänkas på när natten går tunga fjät runt gård och stuva. Hennes ljus kan inte bara värma de som fryser, utan också bränna de som beter sig illa. Och det finns det de som gör. Bara den senaste månaden har blinda med ledarhund diskriminerats vid två tillfällen i Göteborg. Senast det hände var på en butik i Majorna. Dit gick Lennart Linder för att hämta ut ett paket. Men han kom inte mer än över tröskeln förrän expediten gormande föste ut honom. I butiken fick det inte vara några hundar. Det spelade ingen roll att Lennart förklarade att han var blind, att den vita käppen visade det och att labradoren med vit sele var hans ledarhund. Ut skulle hund och han och utan paket!

Annons

Annons

Ledarhund kan få tas med dit hundar annars inte är välkomna.

Bild: Hanna Schück

Den 10 november stod det i Göteborgsposten om vad Christina Järås utsattes för. Hon är blind och använder ledarhund. När Christina satte sig på bussen vid Backaplan fick hon en skarp tillrättavisning genom högtalarsystemet. Busschauffören meddelade att hundar skulle vara längst bak. Men på Västtrafiks hemsida står att blinda med ledarhund får sitta varsomhelst. När Christina inte flyttade sig vägrade han att köra och tillkallade väktare.

Nu får det vara nog! Båda händelserna är anmälda till Diskrimineringsombudsmannen och vi på Synskadades Riksförbund Göteborg kommer att kontakta de ansvariga. Blinda med ledarhund har rätt att hämta ut paket och får sitta varsomhelst på buss eller spårvagn. Den vita käppen och den vita selen visar tydligt att vi är blinda och att ledarhunden är i tjänst.

Det du kan göra för att stödja oss är att protestera när du ser någon utsättas. Glädjande nog var det medpassagerare som gjorde det när Christina Järås diskriminerades på bussen. Och ni som särbehandlar oss negativt, tänk på att ni själva kan bli blinda en dag. Hur kommer ert liv bli då? Kommer Lucia vara ert skyddshelgon den dagen?

Annons

Finn Hellman, styrelseledamot

Synskadades Riksförbund Göteborg

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan