Annons

Annons

Annons

Frösön

Minnesord: Birgitta Lindahl, Frösön

Glada och förväntansfulla barnaröster ljuder i Biblioteket. Så har det varit allt sedan Östersunds sagotant – Birgitta Lindahl – för 64 år sedan kom som den första barnboksbibliotekarie i Östersund.

Annons

Birgitta fick fria händer att bygga upp barnavdelningen. Hon började med de synnerligen uppskattade sagostunderna. Många medelålders kvinnor och män minns henne med glädje och tacksamhet. Hon startade också bokklubben Ugglan, där barnen läste, diskuterade och recenserade barnböcker – recensioner som publicerades och väckte uppmärksamhet i hela landet.

Annons

Bibliotekarietjänsten medförde regelbundet kvällsarbete. Hon var uppvuxen i ett hem som präglades av humanism och kristendom. Som pensionär kunde Birgitta återuppta den kyrkliga verksamheten. På Frösön engagerade hon sig som partipolitiskt oberoende och blev kyrkvärd. Det var mycket betydelsefullt för henne. Hon hade fått en viktig uppgift i gudstjänsten. Hon blev en mycket stor tillgång med sitt stora kyrkliga intresse och engagemang. Hon älskade gudstjänsterna.

Annons

Birgitta hade även andra engagemang. Som den sanna humanisten hon var kom Humanistiska föreningen i Östersund att bli ett naturligt forum för henne. Under 24 år var hon en lyhörd, engagerad och omtyckt ordförande. Precis som när det gällde barnen, månade hon om och uppmärksammade de enskilda medlemmarna och gjorde så att de kände sig välkomna och omhändertagna. Av hälsoskäl tvingades hon sluta som ordförande.

Som 85-åring flyttade hon till ett boende för ”ungdomar” över 55 år. Hela livet var Birgitta ensamstående. När man blir äldre behöver man hjälp. I Ingrid Borgström – en omtänksam och alltid redo vän och granne – hade hon ett ovärderligt stöd.

Utöver trevliga och hjälpsamma grannar förekom sammankomster som hyresgästerna ordnade. Birgitta anordnade mycket uppskattade litteratureftermiddagar. Då läste Birgitta högt. Hennes urval var mycket varierande. Såväl skönlitteratur som facklitteratur, sagor och hembygdsskildringar stod på repertoaren.

Två saker satt outplånliga spår i henne – hennes mors plötsliga och tragiska bortgång och åren i Uppsala.

Annons

Moderns olycka innebar för Birgitta och hela familjen ett oerhört hårt slag. Hela tillvaron förändrades helt. Som äldsta barn och dotter kände Birgitta sin plikt och gjorde uppehåll ett år i studierna för att stanna hemma och ta hand om far och syskon.

Annons

Hur var hon som syster? Syskonen har samstämmigt sagt: snäll, omtänksam och uppskattad – en god storasyster som avbröt sina studier i Uppsala för att komma hem och ta hand om familjen.

Hennes närmaste anhöriga är syskonbarnen.

Att få lära känna Birgitta Lindahl är en ynnest som manar till tacksamhet.

I Birgitta Lindahl har Östersund inte bara förlorat en uppskattad och älskad person utan en av de få verkliga kulturpersonerna.

Johan F Wijnbladh

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan