Annons

Annons

Annons

Brunflo

Debatt
En slakt av naturvården i Sverige

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hur tänker vår nya regering när det gäller skydd av våra naturskogar i Sverige? Sverige har skrivit under ett EU-direktiv att 30 procent av Sveriges landyta ska skyddas till 2030. Vilka naturskogar ska man då skydda om dom redan är nerhuggna? Under 2022 så finns det 1,7 miljarder kronor avsatta för skydd av naturskogar och Naturvårdsverket anser och yrkar på att det behövs minst 4 miljarder kronor för 2023 för att det ska finnas en chans uppfylla dessa viktiga naturmål.

Annons

Annons

Naturskog som den ser ut nu och som jag hoppas att den kommer att se ut i fortsättningen också.

Bild: Martin Stugholm

Den nya regeringen har i höstbudgeten anslagit 0.685 miljarder kronor för detta skydd av våra Svenska naturskogar. Alltså en sjättedel av de pengar som behövs för att uppfylla Sveriges mål.

Dessutom så har den nya regeringen i stort sett halverat budgeten för åtgärder för redan skyddade skogar. Experter på Naturvårdsverket anser att detta är citat ”En slakt av naturvården i Sverige” slut citat. Denna minskning av medel kommer givetvis att leda till att Sveriges artrikedom av växter, fåglar, insekter och djur kommer att ytterligare minska i omfattning.

Vår nya klimat- och naturminister flinar med hela ansiktet och säger att målen ska uppnås och att regeringen visar en stor ambition och vilja att uppfylla dessa mål. Under vilken sten har hon legat under den senaste tiden kan jag ängsligt undra. Hon verkar ju ha noll koll på tillvaron.

Skickar med lite bilder från egen skog. En skog där jag tänker skydda de naturvärden som finns så länger jag styr över denna lilla plätt på jorden. Men skog ”äger man inte” utan man förvaltar den under en viss tid. Hur kommande ägare inom dom närmaste hundratals åren tänker och funderar, ja det kan man ju bara spekulera i. Men fullt klart är att avsätta pengar för att skydda framtida stora naturvärden i skog och mark är en mycket viktig fråga.

Annons

Martin Stugholm, Brunflo

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan