Annons

Annons

Annons

Stockholm

Debatt
Länets sossar applåderade i riksdagen när de skapade elkaoset

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det börjar bli hög tid att redovisa fakta i debatten om elkaoset. Det är den förra socialdemokratiska regeringen som tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet lagt ner fullt fungerande kärnkraft och som orsakat dagens höga elpriser. Det har dessutom resulterat i att Karlshamsverket vid vissa tillfällen eldat 140 000 liter olja i timmen och att vi tvingats importera smutsig kolkraft. Det val de gjorde då slår nu hårt mot miljö och klimat men även mot svenskarnas plånböcker.

Saila Quicklund (M).

Bild: Arkivbild

Socialdemokrater satt i riksdagens kammare och applåderade när de förstörde svensk elproduktion och skapade dagens elkaos. Men helt skamlöst kritiserar de nu den nya regeringen för problem de själva alltså är ansvariga för. Vi har barn i Sverige i dag som fryser i hemmet för att föräldern inte har råd med uppvärmning på grund av ett skenande elpris, ett elpris som Socialdemokraterna är direkt ansvariga för. Det är deras politik som har lett oss hit. Aktiva val som de har gjort.

Annons

Annons

Det var dessutom den förra socialdemokratiska regeringen som gav Svenska kraftnät i uppdrag att bara ge elprisstöd till södra Sverige. Får Norrland lika höga elpriser som i södra Sverige kommer vi självklart att se över stöd även till Norrland. Vi kommer att bygga tillbaka ny kärnkraft och långsiktigt säkerställa billig och klimatvänlig el i hela Sverige. Sverige befinner sig i en energikris – samtidigt krävs ökad elproduktion för att klara av den omfattande elektrifieringen som ska genomföras. Därför föreslår regeringen flera budgetsatsningar för att stärka energiförsörjningen och underlätta under denna tuffa period. Det handlar bland annat om stöd till hushåll och företag, satsning på kärnkraftsforskning och ett särskilt stöd för energieffektivisering. Den nya regeringen kommer att lindra de ekonomiska plågorna för hushåll och företag under den värsta krisen. En del saker gör vi redan vid årsskiftet, andra saker kommer att ta lite längre tid.

Den nya regeringen har bara suttit ett par månader vid regeringsmakten och den skamlösa kritiken från socialdemokraterna som bär ansvaret för problemen är stötande. Vi kommer nu att börja laga det den förra regeringen förstörde under sina åtta års tid vid makten. Det kommer att ta tid och kräva ansträngning, men det är fullt möjligt att lösa Sveriges allvarliga problem. Den budget som regeringen nyligen presenterade är ett första steg.

Saila Quicklund

riksdagsledamot (M) Jämtlands län

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan