Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Östersund - öppen och tolerant kommun med välfärd och utveckling först

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Framtiden för Östersunds kommun är ljus. Östersund är en välmående kommun med god grundekonomi där människor vill bo och nya företag etableras. Detta är en bra utgångspunkt i en tid när Sverige går mot lågkonjunktur och Rysslands invasion av Ukraina pågår vilket inte lämnar någon oberörd. För Östersunds kommun innebär detta att vi måste ha fokus på våra prioriteringar, arbeta för att rusta hela kommunen och jobba för öppenhet och tolerans. Vi ska möta de utmaningarna vi står inför med mer utveckling, hållbar tillväxt och välfärd av hög kvalitet.

Effie Kourlos och Niklas Daoson, kommunstyrelsen.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Östersunds kommun styrs sedan valet i höst av Socialdemokraterna och Centerpartiet, tillsammans bildar vi Mittstyret. Ett styre som bygger på att vi kommit överens i sakpolitiska frågor och att vi vilar på samma värdegrund om öppenhet och människovärde. I dag har vi lagt fram förslag i kommunstyrelsen om vår första gemensamma budget. Våra prioriteringar är tydliga och pekar mot framtiden.

Annons

För att nå vårt mål om att bli 75 000 invånare till år 2040 behöver vi vara en attraktiv kommun som lockar både nya invånare och företag. Hela kommunen ska fortsätta utvecklas och vi driver utvecklingsplaner för Torvalla, Brunflo och Lit/Häggenås. Vi ska också vara en stark röst för att hela Jämtland ska få de nationella satsningar som behövs på våra vägar och järnvägar. En viktig satsning under nästa år är Östersundslänken som genom att skapa en mer tillgänglig kollektivtrafik kommer att möjliggöra ett mer hållbart resande. Även arbetet med att detaljplanelägga GIII:s torg kommer att påbörjas.

Vi ska fortsätta bygga ut vår gemensamma välfärd med vård, skola och omsorg vilket är högt prioriterat i budgeten. Utöver pågående skolprojekt ska Häggenås skola renoveras och i Torvalla ska en nya unik förskola byggas klimatsmart. För att nå en ökad psykisk hälsa satsar vi på förstärkt elevhälsa genom fler kuratorer. Vi inför fri frukt till elever i lågstadiet. Skolorna i Östersund ska vara likvärdiga och ingen elev, oavsett bakgrund, ska lämnas bakom eller hållas tillbaka. Vi kommer också att satsa på arbetskläder till förskole- och fritidspersonal och arbetsskor till personal inom vård och omsorg.

Annons

Vi anser att det ska finnas fler vuxna i unga människors liv. Därför ska kommunens fritidsverksamhet förstärkas så att det kan bildas en social grupp som finns där unga spenderar sin fritid. Vi kommer också att erbjuda en sökbar pengapott för föreningslivet så att ingen, i inflationens spår, ska behöva välja bort sina fritidsaktiviteter av ekonomiska skäl. Satsningen på ”Team våld i nära relation” blir permanent. Vi ska ta krafttag mot mäns våld mot kvinnor.

Annons

I en orolig tid står Östersund starkt och redo för framtiden – en framtid där vi växer och utvecklas tillsammans.

Niklas Daoson

Kommunstyrelsens ordförande (S)

Effie Kourlos

Kommunstyrelsens vice ordförande (C)

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan