Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Schackrutan: Adrian vann KM

Detta är en läsartext.

Nyblivne distriktsmästaren Adrian Bohman Karlholm tog även hem ÖSS KM, också nu med vinst i alla partier, 7 av 7. Enda svårigheten inföll i rond nummer 2 mot Lukas Vellios, där partiet avgjordes i en tidsnödsduell med ömsesidiga chanser.

Silvermedaljen gick till Axel Jönsson 5,5, medan Sam Svalander knep bronsmedaljen på 4,5, samma som fyran Bengt Öberg men med en hårsmån bättre kvalitetspoäng. Närmast därefter följde en trio spelare på 4 poäng: 5) Lukas Vellios, 6) Zerin Rahman, bästa dam och 7) Taher Ahmadi. I ungdomsklassen segrade Arve Ersson på 2 poäng. Turneringen spelades med betänketiden 60 minuter per spelare och parti med ett tillägg på 30 sekunder per drag. 14 deltagare.

Annons

Segraren Adrian Bohman Karlholm kan så här långt bokföra en lyckosam höstsäsong – 6 poäng av 6 i DM, 7 av 7 i KM, vinst i båda seriepartierna varav det ena mot en sjufaldig Sverigemästare. Distriktsmästare i snabb-schack, vinst i sjakkfejden, seger i Mragel Open i Lund och därtill 5,5 poäng av 8 vid Kvibergsspelen i Halmstad.

Annons

Hos Schack 88 i Hammerdal är nu 6 av 7 ronder avverkade i årets lång-KM. Högstrankade Peter Svensson leder på maximala 6 poäng och hotas endast av Bo Wik på 4 av 5 poäng. I den övriga medaljstriden deltar även Sune Zackrisson 3,5 av 5, Stefan Karlsson 3,5 av 6 och Per-Jonas Wik 3 av 5. Svenssons svåraste parti hittills inföll i femte rondens möte med Sune Zackrisson, som under ett skede hade fördel i en komplicerad ställning. Slutronden spelas den 12 december.

Vid veteranernas VM i Italien blev det en fin femteplats för Nils-Gustaf Renman, Sverige, i klassen 65+. Renman fick 8,5 poäng av 11, bara en halv poäng bakom segraren, GM John Nunn, England.

Den 16-18 december spelas årets Europamästerskap i blixt- och snabbschack. Sverigeettan Nils Grandelius ligger högt upp på nuvarande startlista som omfattar över 400 spelare. I blixtavdelningen är han rankad trea och snabbschacket fyra. I båda tävlingarna tävlas det i en öppen klass och en damklass.

Världsmästaren Magnus Carlsen har bjudit in alla som är intresserade av schack att gå med i hans nya app, Magnus Chess Academy. Den funktionsspäckade appen erbjuder ett innovativt nytt sätt att lära sig spelet.

Annons

I veckans uppgift ser vi partislutet Kristenjoy – mkfly00, 2020. Vit gör matt i två drag.

Lösning. 1.Dxe6+ fxe6 2.Lg6. 1.-,Le7 2.Dxe7.

Bo Wik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan