Annons

Annons

Annons

Ragunda

Debatt
Minoritetsstyrets budget är inte till medborgarnas fördel

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I förra veckan hölls årets sista kommunfullmäktige i Ragunda kommun. Viktiga frågor debatterades och bland dem stack budgetdebatten ut.

Enligt debattören finns det pengar till skolorna, föreningslivet och äldreomsorgen i Ragunda.

Bild: Maria af Sandeberg

Det borgerliga minoritetsstyrets budget lämnade mycket att önska. Avsaknad av föreningssatsningar, en ovilja att kompensera verksamheterna för ökade kostnader under 2023 och ett ointresse att ge kommunen långsiktiga planeringsförutsättningar var några av de saker som stack ut.

Annons

Annons

Därför valde vi socialdemokrater att lägga en egen budget. En budget som var finansierad, sammanhängande och tog sin utgångspunkt i verksamheternas faktiska behov. Vi prioriterade föreningslivet, skolan och äldreomsorgen. Vi la en budget som på riktigt möter de behov verksamheterna ser och vi såg till att finansiering fanns – utan behov av skattehöjning.

Ska Ragunda kommun få en positiv utveckling är det avgörande att vi satsar på kommunens kärnverksamheter samt ser till att föreningsliv och civilsamhälle får rätt förutsättningar. Då krävs också att vi vågar investera i hela kommunen. Vi socialdemokrater föreslog inprioriteringar i investeringsbudgeten för turismen, för idrotten och för skolan. Pengar till detta finns, men viljan hos kommunalrådet verkar inte finnas.

Efter omröstning stod det klart att borgarnas budget, som inte möter behoven, vann med ordförandes utslagsröst och röstsiffrorna 11 mot 11 och 3 ledamöter som valde att avstå. Det är beklagligt att stora beslut som detta avgörs på det sättet. Det är beklagligt att Ragunda kommun har ett borgerligt minoritetsstyre som inte förmår tänka nytt för att finansiera de viktiga verksamheterna kommunen har hand om. Det är beklagligt att Ragundas skolor får ett betydligt mindre ekonomiskt utrymme än vad behoven kräver.

Mikael Westin förlorade valet men valde att klamra sig fast vid KSO-posten med SD:s röster. Nu får politiken, eller avsaknaden därav, genomslag och resultatet är inte till medborgarnas fördel.

Annons

Annons

Anton Hammar (S)

oppositionsråd

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan