Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Vänta inte på att låta dig döpas!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I den lokala församlingen kommer du att få höra undervisning om dop i vatten. Jesus sade "Den som tror och blir döpt ska bli frälst". Markus 16:16.

I en kyrka i staden Madaba, nära dess inflöde i havet, finns denna antika mosaik. Johannes Döparen döper Jesus i Jordanfloden. Foto: Arkivbild

Vårt svenska ord “döpa” är en översättning av ett grekiskt ord, baptizo, som betyder “doppa eller begrava”. Det går åt en hel del vatten för att “doppa” någon. Det är anledningen till att församlingar använder dopbassänger (brukar kallas dopgrav) eller döper utomhus i sjöar och vattendrag.

Annons

Annons

Johannes döparen döpte Jesus på just detta sätt i Jordanfloden. Vilken betydelse har dopet? Det är inte endast en lydnad för vad Jesus har sagt till oss, utan det är också en yttre handling som beskriver vad som har hänt på insidan av oss. När vi döps begravs vi med Kristus i betydelsen att vi har dött från vårt gamla liv med dess lustar och orättfärdiga idéer. När du sänks ned i vattnet, är det denna begravning som symboliseras.

När du sedan lyfts upp ur vattnet, symboliserar det Jesu uppståndelse. Precis som han uppstod från de döda, uppväcks du till ett nytt liv. Du är en ny människa, en ny skapelse i Honom. Dopgudstjänster är alltid kraftfulla, med en känsla av Guds välbehag och välsignelse.

Vänta inte på att låta döpa dig. Apostlagärningarna 22:16. Den person i Bibeln, som väntade allra längst med dopet var aposteln Paulus och han väntade bara tre dagar.

Steve Hill om dopet: ”Dopet är inte något vi inte kan välja att ha eller inte ha det är en befallning!”

Peter Halldorf om dopet: ”Det finns inga skäl att vänta”

Lasse Nylén om dopet: ”Jag har predikat mycket om dopet och fått döpa över två tusen personer.”

Jesus välsignade barnen Matteus 19:13-15, Markus 10:13-16 och Lukas 18:15-17 Det står ingenting i Bibeln om barndop däremot står det om barnvälsignelse, troendedop och andedop. Barnen tillhör redan Himmelriket.

Annons

Ulrik Petersson

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan