Annons

Annons

Annons

Fotboll

Debatt
Skuldavskrivning eller bidrag?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det tog bara några veckor med det nya S-styret i Östersunds kommun innan ÖFK fick ett förtäckt miljonbidrag. Ett bidrag som dessutom verkar bryta mot lagen om offentlig upphandling. Det sitter tydligen i socialdemokraternas gener att vara vårdslös med skattebetalarnas pengar.

Enligt debattören lämnar avtalet ett stort tolkningsutrymme.

Bild: Per Danielson/TT

Annons

Annons

Visst, jag förstår att den fordran om två miljoner kronor som Östersunds kommun har på ÖFK är väldigt osäker och att man genom detta avtal försöker få någon form av kompensation tillbaka. Om ÖFK går i konkurs så är ju alla pengar borta.

Men det är ändå två problem i detta, dels att kommunen direktupphandlar långt över den lagliga gränsen som är 700 000 kronor och här vore det intressant med en prövning om det finns ett undantag, dels att avtalet lämnar väldigt mycket tolkningsutrymme som gör att man faktiskt inte vet vad man kommer få ut av detta.

Det står till exempel att ”anordna upp till åtta familjeevent”. Det innebär att allt mellan ett och åtta är helt enligt avtalet, kanske även noll event. Det står inte vem som ska avropa dessa event, det vill säga bestämma hur många det ska bli och när, för det står bara ”på någon av elitlagets hemmamatcher under 2023”. Det står även att ersättningen är mot faktura och inget om kvittning av innevarande skuld så det är ju mycket möjligt att kommunen faktiskt får betala detta ändå.

Summa summarum hade kommunen kunnat göra ett klart bättre avtal men detta kastades väl ihop på en kafferast när fotbollsintresserade S-politiker fick ÖFK-känslor.

Per Edström, jurist

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan