Annons

Annons

Annons

Oviken

Insändare
Att öppna nya gruvor är fel väg att gå

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är mycket märkligt hur ofta det tas beslut som går emot forskningen. Att öppna nya urangruvor är helt fel väg att gå, menar miljöforskarna. Uranmalm har höga strålningsnivåer vilket leder till radon i luften vid brytning. Vid uranbrytningen hamnar radium i vattnet.

En av riskerna vid gruvbrytningen är höga uranhalter i dricksvattnet. Foto: Arkivbild

Annons

Annons

Vi får inte glömma de gruvarbetare som drabbades av lungcancer på grund av uranbrytningen i Sverige på 1940-talet. Denna uranbrytning som startades under stor tidspress för att gynna ett högprioriterat kärnvapenprogram.

Sverige som land har ett elöverskott. Just nu kan vi till och med sälja el till resten av Europa. Vi har vattenkraft, solenergi och vindkraft.

"Solceller på alla villatak skulle ge mycket energi. Om alla småhus i Sverige hade solceller på sina tak skulle det ge en årlig produktion av 10,9 miljarder kilowattimmar, kWh. Det är lika mycket el som förbrukas av alla småhus i hela Norrland samt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Samtidigt är installation av solceller på det egna taket den klimatinvestering som de flesta svenskar vill göra". Det konstaterar det statliga bolaget Vattenfall.

Vi ska inte förstöra vår vackra natur med miljöförstörande och helt onödiga urangruvor i Jämtland. Kärnkraften är för dyr och det tar för lång tid att bygga. Se vilka stora problem som Finland hade med sitt stora nya kärnkraftverk.

Dessutom vill vi svenskar absolut inte vara med och gynna någon ny typ av kärnvapenprogram. Nato får inte kräva det av oss.

Nej till urangruvor i Jämtland

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan