Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Dystert besked om kyrkans skyddsvärda skogar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är många som har förstått hur snabbt klimatförändringarna nu går och det är mycket bekymmersamt att inte kyrkan ser vilken viktig ledstjärna de skulle kunna vara för de andra skogsbolagen.

Debattören vädjar till Svenska kyrkan att inte avverka skyddad skog. Foto: Örjan Fritz /TT/

Annons

Det som tills för några dagar sedan såg mycket ljust ut för kyrkans skogar har i all hast bytts ut mot ett mörker. Svenska kyrkan som äger ungefär 400 000 hektar skog har nämligen avfärdat förslag på ett mera hållbart skogsbruk. Det är mycket upprörande att svenska kyrkans beteende kommer att göra så att de kan avverka skyddsvärda träd inom kyrkans frivilliga avsättningar, det vill säga skyddad skog.

Annons

Det är sorgligt att konstatera att svenska kyrkan brukar sina skogar hårdare än genomsnittet.

Man önskar att de kunde se de fantastiska pansartallarna och att se det vackra i hänglavarna som slingrar sig ner från stammarna. Att vi har bara de vackra naturskogarna till låns. Kyrkan borde förstå svenskarnas kärlek till naturskogarna och dess djur.

Omkring 585 av de cirka 50 000 kända växt- och djurarterna i Sverige är fridlysta i hela landet.

Alla orkidéer, groddjur, kräldjur, fladdermöss och vilda fåglar är fridlysta. Här skulle det vara naturligt för kyrkan att bruka sina skogar så att den biologiska mångfalden ökar, inte tvärtom som det kommer att bli nu med kyrkans skogar, att den biologiska mångfalden minskar.

Kyrkan kan bättre än så här

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan