Annons

Annons

Annons

Stockholm

Insändare
Den vansinniga kommersen drar igång igen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sedan några år har vi drabbats av Black Friday, i år den 25 november, som tycks ha blivit en hel vecka av konsumtionshysteri. Hur rimmar det med att leva hållbart och miljövänligt? Den dagen är det även Buy Nothing Day – en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion.

Den osjälviske Karl-Bertil Jonsson. Foto: Arkivbild

Annons

Annons

Det är mindre än en månad till julafton och som vanligt sätter den enorma köphysterin igång. Jag är definitivt inte delaktig i denna galenskap, har i princip aldrig köpt julklappar, så min konsumtion ökar definitivt inte i december. Folk köper många prylar som man inte behöver. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar kanhända märkeskläder, senaste smarta telefonen och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar? 

Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor och djur som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk istället pengarna till bättre behövande.

Ni ser väl Karl-Bertil Jonssons julafton på tv? Lär av denne osjälviske yngling som tar från de rika och ger åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

Henrik Scheutz

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan