Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Vad är det för väder vi fått?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vädret upphör aldrig att förvåna. Snart sagt dagligen rapporterar media om väder i dess mest extrema former. Väderfenomen förknippas med klimatförändringar och dessa med mänskliga aktiviteter.

Hösten har varit mild, vilket säkert har uppskattats av fåglarna. Foto: Arkivbild

Med tanke på detta och den globala klimathysterin tar vi del av en tidningsnotis i NT onsdag 15 februari 1989:

- I februari 1722 stod alla träd helt gröna!

Visst har det varit milda vintrar förr. Gunnar Carlberg, som för övrigt är SMHI:s nederbördskontrollant i Finspång, har tittat i gamla klippalbum och hittat följande intressanta statistik:

Annons

"År 1172 var vintern så blid, att träden i slutet av januari grönskade. Fåglarna byggde sina bon och ruggade i februari. År 1241 var träden fullt utslagna i Mars månad. År 1269 märktes ingen vinter alls. År 1421 blommade i Mars och vinstockarna i April månad, då man också hade mogna krusbär. År 1538 stod träden i trädgårdarna i full flor redan i december månad! År 1585 stod säden i ax vid påsktiden. År 1588 grönskade träden i februari månad. Åren 1538, 1607, 1617, 1650 och 1659 fanns varken snö eller frost. År 1722 stod alla träd gröna i februari månad. År 1863 kunde man i Skåne i februari månad plocka fullt utslagna tusenskönor".

Annons

Skulle SMHI:s så kallade klimatologer (de lär vara åtskilliga) i dag presentera statistik av det slag vi kan se ovan skulle vederbörande förmodligen få sparken. I dagens PK-samhälle gör politiker gemensam sak med exempelvis statliga SVT och kör sin alldeles egna klimatagenda till förnöjelse för klimatalarmister och en hel rad intressenter med vurm för den egna plånboken. Vi har inte nämnt något om kalla vintrar men erinrar oss krigsvintrarna 1939,1940, 1941 och 1942. I Sverige noterades ett köldrekord på -53˚C från Malgoviks folkskola i Vilhelmina den 13 december 1941. Samma temperatur noterades för övrigt i februari 1966 vid den officiella SMHI-stationen Vuoggatjålme. Det kan således också understundom vara ruskigt kallt.

Å andra sidan fick det politiskt korrekta etablissemanget en godbit den 2 januari 2020 då den angenäma temperaturen +19˚C uppmättes på norska västkusten. Grattis! Ännu ett PK-bevis för att jordens undergång är nära.

Annons

När vi nu har nått fram till november 2022 kan vi måhända konstatera att hösten varit mild. Ja, av många skäl noterar många av oss detta med tacksamhet. Nå, undertecknad och många med mig fortsätter, trots ödesmättade prognoser och spekulationer om framtiden, i förnöjsamhet våra daglig promenader i ur och skur.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan