Annons

Annons

Annons

Stockholm

Debatt
Ta bort hindren för ukrainska flyktingars väg till jobb

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges Radio P4 Skaraborg rapporterade att Antonio Rodrigues de Almeida som utbildat sig till taxichaufför i Sverige inte får ta ett arbete som förare. Anledningen är att han behöver ett intyg som inte går att få från hans gamla hemstad i Ukraina.

Jobbet som taxiförare är många gånger inkörsporten till andra arbeten. Foto: Arkivbild

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

"Svenska Taxiförbundet, vars bransch lider stor brist på förare, beklagar att den ukrainska flyktingen inte får arbeta i Sverige som taxiförare. Vi kan inte se att detta beslut överensstämmer med EU:s Massflyktsdirektiv eller de motsvarande svenska reglerna som tillåter ukrainska flyktingar att arbeta i Sverige", säger Bawer Coskun, vd Svenska Taxiförbundet. Coscun konstaterar vidare att EU gjorde ett undantag för ukrainska buss- och lastbilschaufförer för att dessa ska kunna arbeta i EU under kriget, trots att deras yrkeskompetensbevis finns i Ukraina och inte går att kontrollera. Transportstyrelsens krav på polisregisterutdrag borde – i enlighet med EU:s Massflyktsdirektiv – ges ett undantag under den tid kriget pågår.

Förbundet har i flera sammanhang uppmärksammat branschens akuta brist på taxiförare. "Att människor som kommer hit som flyktingar inte får arbeta som taxiförare trots att de utbildat sig till detta i Sverige, förbättrar varken möjligheten till integrering i det svenska samhället eller möjligheten till egen försörjning", säger Bawer Coskun.

Han lyfter också fram att taxi är en viktig arbetsmarknad för många som väljer att bosätta sig i Sverige, vars ambition är att få ett arbete. Men, i det här aktuella fallet krävs det att de svenska nationella reglerna anpassas till den nu rådande situationen och att undantag från registerutdrag görs.

Annons

Svenska Taxiförbundet

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan