Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
SPF Frösöns vandrare utforskade gammalt och nytt

Detta är en läsartext.

Tisdagen den 15 november möttes vi, 25 stycken, för en vandring i Frösöns omgivningar. Denna gång hade vi Frösö Sportstuga som utgångspunkt. Dagen började med information om stugans tillblivelse, ett hus byggt med ideella krafter, ett bevis på den kraft och engagemang som fanns hos Frösö IF:s medlemmar.

Lars Gabrielsson, vår vandringsledare, berättade om Frösö sportstuga. Foto: Majvor Enström

Ett bygge som startade 1928 och där den första fasen blev klar 1931 med en skuldsättning på 800 kr. Redan 1935 stod en utbyggnad klar. Googla gärna på den artikel Kjell Lundberg och Christer Ågren skrivit om historien bakom stugan.

Annons

Jan Strömberg, vars farfar var byggledare under bygget, redogjorde för planerna med rivning av stugan och det nya bostadsområde som planerades på tomten. Lars G berättade om bastun och badhuset, som låg nere vid stora vägen och som tidigare varit föreningshus uppe i Berggårdarna innan flytten dit ner.

Annons

Vandring till Mosebacke, ett bostadsområde vackert beläget. Foto: Majvor Enström

Sedan vandrade vi vidare från stugan och längs Lövtorpsvägen fram till Frösöns sista nyodling, en odling som visade på framtidstro hos Öns sista mjölkbonde.

Där vek vi in i skogen, in till ett liten stuga mitt ibland Frösöns längsta granar. Ett litet, i dag lite förfallet hus som byggts av en man som gick under namnet ”Tipp-Josef”, ett namn han fått för att han förestod soptippen på Frösön. En man född på 1800-talet som Lars tror kommit hit upp från Östergötland. Enligt Jan var han lite av en hustomte på Frösö Sportstuga.

Vi som idag är med mossor belupna och idag ibland lite minnessvaga beklagar, att vi inte har mer att tillföra historien om en man som Josef, som det säkert fanns mycket att berätta om men som fått vandra vidare in i glömskan.

Hans, av honom själv, byggda hus finns ännu kvar. Vägen in till stugan som visade på mycket nerlagt arbete, hade han byggt den, eller var det något annat syfte med den, frågor vi ställde oss.

Fika på mötesplats Hornsberg. Foto: Majvor Enström

Annons

Annons

Nu gick vandringen ner till det nya bostadsområdet, Mosebacken, ett vackert beläget område med moderna hus, motsatsen av vad vi nyss sett, modernt och pekande mot framtiden. Josefs stuga pekande bakåt och mot ett fattigt Sverige.

Vi vandrade nu fram på en nyanlagd cykelväg. som ingår i den nya cykelleden ner mot så småningom Norra Strandvägen och in mot stan. Då vi nådde Hjälmtorpsvägen vek vi uppåt och tillbaka till Frösö Sportstuga. Nu till mötesplats Hornsgatan för fika och umgänge.

Glada och nöjda skildes vi för dagen, men överens om fortsatta vandringar och nu under den kalla mörka tiden ha mötesplatsen som begynnelse och slut.

Lars Gabrielsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan