Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Maud Deckmar besökte Ljungens närbibliotek

Detta är en läsartext.

Härom kvällen bjöd Ljungens närbibliotek in till kulturafton igen. Maud Deckmar välkomnades för att berätta om sin senaste bok. Den kom ut förra året och titeln är Gud i Bardolino.

Maud Deckmar berättade om sina böcker på Ljungens närbibliotek. Foto: Eva-Märta Pålsson

Annons

– Först måste jag berätta, inledde Deckmar, om mina andra böcker. Fem stycken har det blivit varav två är diktsamlingar.

Annons

Den första heter Freds bok och gavs ut 1998. Fred föddes 1975, gravt utvecklingsstörd och autistisk och boken berättar om livet med sonen. Med boken ville Deckmar öka förståelsen hos allmänheten för barn med särskilda svårigheter.

Boken behövdes verkligen. Den började användas i olika utbildningar och författaren ombads komma och föreläsa för personal och anhöriga. Andra upplagan av boken har tryckts och den har också givits ut på engelska.

Ärrvävnad heter författarens andra bok. I den är Fred vuxen och bor i gruppbostad.

Den tredje boken är en roman om en kvinna, Sofia, som måste fundera över sitt liv och de val hon gjort. Hon reser till Bardolino i Italien. Sofia har växt upp i ett strängt religiöst hem med sin mamma och mormor. Åhörarna fick lyssna till första kapitlet. Tyst, nästan andäktigt, fick de ta del av den femåriga flickan Sofias funderingar om Gud, synd och straff och helvetet.

En orsak till att författaren ville skriva denna roman var möjligheten att använda sina egna barndomsminnen. Den vuxna Sofias upplevelser är ren fiktion. Många vill säkert läsa den.

Och, fick vi veta, nästa år kommer Maud Deckmar ut med en ny bok.

Om tre månader, 15 februari 2023, är det kulturafton på Ljungen igen. Då får ni möta Benny Brovinger.

Eva-Märta Pålsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan