Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Packa ner 24 Archer i stödpaketet till Ukraina

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I onsdags, 16 november, meddelade nyheterna att regeringen beviljar Ukraina ett stödpaket, som även innehåller viss krigsmateriel, men inte artillerisystemet Archer, vilket Ukraina särskilt bett om. Statsminister Ulf Kristersson höll öppet för att det kan komma ifråga senare.

Det viktigaste är att imponera på tänkbara fiender, så att de inte vågar anfalla, framhåller insändarskribenten. Foto: Försvarsmakten

Annons

Annons

”Archer” betyder ”bågskytt”, en som skjuter med pil och båge och som förväntas pricka rätt.

Det är en 155 mm kanon monterad på ett lastbilschassi, vilket ger den väsentligaste fördelen: Efter eldgivning, som gör att fienden kan lokalisera positionen, kan den köra undan inom 30 sekunder. Så snabbt hinner inte fienden lägga moteld över eldställningen. Archer har överlägsna chanser att överleva.

Den kan avfyra åtta skott per minut. Med konventionell ammunition har den 30 kilometers räckvidd, men når upp till 60 kilometer med raketassisterade projektiler. Den kan använda styrbara projektiler, som ger synnerligen hög precision.

Archer representerar en helt ny generation av artilleri med högt stridsvärde. Såvitt jag vet har Sverige 48 stycken, vilket är få om vi skulle bli anfallna. Därför har Ukrainas begäran hittills avslagits. Men det anser jag är kortsynt.

Den viktigaste funktionen av våra vapensystem är inte att skjuta sönder fiender. Det viktigaste är att imponera på tänkbara fiender, så att de inte vågar anfalla. Vapnens viktigaste funktion är att förhindra krig!

Då är det kvaliteten som räknas. Antalen blir viktiga först när kriget börjat. Således har Archer nu en starkt avhållande verkan på varje potentiell fiende, vare sig vi har 24 eller 48 stycken. Nu har Putin så fullt upp med Ukraina att han knappast kan invadera Sverige inom överskådlig tid, en tid som blir längre om Ukraina kan strida effektivare med hjälp av Archer.

Annons

Annons

Vår säkerhet förbättras alltså med kanonerna i aktion i Ukraina istället för sysslolösa här hemma.

Sture Åström

civ. ing. Helsingborg

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan