Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Upp till bevis när det gäller diabetesvården i Jämtland

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I samband med Världsdiabetesdagen den 14 november uppmärksammar vi varje år de över 500 000 personer som lever med diabetes i Sverige i dag. Svenska Diabetesförbundet har därför tagit fram en helt ny rapport, som visar hur diabetesvården kan och bör utvecklas under de kommande åren. Detta gäller även för de runt 6 000 personer som lever med diabetes i Region Jämtland Härjedalen.

Att kunna mäta sitt blodsocker är viktigt för diabetiker. Foto: Arkivbild

Bild: Arkivbild

Av Diabetesbarometern framgår det att Jämtland i dag uppnår 23 poäng av 46 möjliga poäng. Det är precis över genomsnittet i undersökningen, men indikerar dock ett stort behov av ytterligare insatser för att förbättra diabetesvården. Alla som lever med diabetes behöver hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård, och uppnå en bra blodsockerkontroll.

Annons

Annons

Det är därför oroväckande att andelen som år 2021 hade en hälsosam blodsockernivå låg under riksgenomsnittet för både personer med diabetes typ 1 och diabetes typ 2 i regionen. Även andelen med ett hälsosamt blodtryck låg samma år under riksgenomsnittet. Däremot är det glädjande att andelen personer med diabetes som hade fått fotundersökningar år 2021 var bättre än riksgenomsnittet.

Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det nämligen leda till mycket allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt. Vi behöver hjälpas åt, så vi kan förbättra dessa resultat under den kommande mandatperioden i Region Jämtland Härjedalen.

Min bild är samtidigt att detta är fullt möjligt men också att det förutsätter att det investeras i vården, även i ett tufft ekonomiskt läge. Ett område där jag ser behov av investeringar, är när det gäller förskrivningen av tekniska hjälpmedel, eftersom dessa bidrar till att personer med diabetes kan få bra blodsockerkontroll. Vidare skulle jag gärna se satsningar på en eller flera diabetessamordnare i regionen med mandat och möjlighet att bedriva ett kontinuerligt kvalitetsarbete, samt ge stöd till de sämst fungerande delarna av diabetesvården.

Annons

Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med en påfrestande kronisk sjukdom. Dessutom skulle färre behöva sjukhusbaserad vård, och färre förlora arbetsförmåga till följd av, diabeteskomplikationer. Jag är övertygad om, att detta skulle vara lönsamt på sikt för Region Jämtland Härjedalen.

Nu är det upp till bevis för de nya beslutsfattarna i regionen.

Björn Ehlin

ordförande Svenska Diabetesförbundet

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan