Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Minnesord: Christer Wallgren, Sundsvall, 77 år

Christer föddes 1944 och bodde sina första tio år i lokförarbostäderna intill järnvägsstationen i Ulriksfors.

Annons

Där bodde han tillsammans med sin lillasyster, sin mamma Ingegärd som kom från Ulriksfors och sin pappa Sven-Erik, från Åshammar i Gästrikland, men som hade hamnat i Ulriksfors i sitt arbete som lokförare. Om sin tid där berättade Christer bland annat att han fått följa med sin pappa och skyffla kol i ånglokets panna.

1954 gick flyttlasset till Bangårdsgatan 71 i Östersund. Efter grundskolan läste Christer vidare och tog realexamen. Goda minnen från uppväxten hade han bland annat från Sjövärnskåren där han som 15-17-åring spenderade tre veckor varje sommar på sommarlägret på Lungön utanför Härnösand.

Pappa Sven-Erik hade hela sitt liv älskat sport och tävlade själv i cykling och skidor. Han försökte ofta väcka Christers sportintresse, dock utan framgång. Istället fastnade Christer för en akustisk gitarr som han fick i present av sin farfar Emanuel.

Annons

Annons

Snart blev han bekant med den jämnårige Tage Torgersson, de bytte till moderna elgitarrer och bildade bandet Two Guys. 1962 vann de talangtävlingen Jämtamatören, och under tidigt 60-tal spelade och sjöng de på en mängd folkparker och dansställen runt om i Jämtland, Medelpad, Härjedalen och i Stockholm, där de bland annat medverkade i det då mycket populära radioprogrammet Frukostklubben med Sigge Fϋrst.

De kom även att spela tillsammans med exempelvis Monica Zetterlund och Jokkmokks-Jokke, och som förband till Cliff Richard när denne uppträdde på Jamtli, liksom som förband till Lill-Babs.

Efter skolan och i väntan på värnplikten arbetade Christer på varuhuset Domus i Östersund. Våren 1963 träffade han där sin stora kärlek och blivande livskamrat Iréne Olofsson, som kom från den jämtländska byn Offne.

Värnplikten gjorde Christer som signalist på I5 i Östersund. Redan vid den här tiden byggde han och Iréne en liten stuga vid Storsjöns strand på Irénes föräldrars jordbruksmark i Offne. Detta kom att bli den fasta punkt paret alltid återvände till.

Efter värnplikten fick Christer arbete på Obs varuhus i Sundsvall, där två söner föddes.

1972 hoppade Christer på ett erbjudande om två års chefsutbildning på Konsumentföreningens skola, Vår gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Efter avslutad utbildning 1974 gick flyttlasset till i studentområdet Ålidhem i Umeå, och där föddes även en tredje son.

Annons

Efter att först ha arbetat på Domus i Umeå erbjöds Christer tjänsten som chef på det nybyggda möbelvaruhuset Obs interiör.

Annons

1980 färdigställdes radhus i det lilla kustnära samhället Holmsund strax utanför Umeå, och flyttlasset gick då dit. Trots att man trivdes blev det bara tre år där, för 1983 fick Christer jobb som chef på varuhuset Forum i Sundsvall och då flyttade man igen. I Sundsvall kom Irené och Christer att bo i 22 år.

Sommaren 2005 gick Christer i pension, och paret flyttade till stugan i Offne, som då byggts ut och vinterbonats.

När Christer 2011 förlorade sin livskärlek Iréne, efter hennes flera års kamp mot sjukdom, blev det ett mycket hårt slag. Det var som om han förlorat en del av sig själv. Christer hade även egna krämpor att kämpa med och dessa tog med tiden över allt mer av vardagen, men när han slutligen stilla somnade in var det ändå inte väntat.

Barnen med familjer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan