Vi äldre i Åre kommun är inte alla så bekväma i den digitala värld vi lever i dag. När det gäller ekonomiska kontakter är risken stor att bli lurad och bedragen. Före den digitala tiden kunde man bli bestulen på sin plånbok med pengar i, men idag kan stölden resultera i att alla konton töms och resten av livet blir förändrad.

Uppslutningen var stor när Årepolisen berättade om bedrägerier. Foto: Annaliisa de Faire
Annons
Annons
PRO Västjämtland hade inbjudit samtliga äldre personer i Åre kommun till Järpenbion den 1 november, för att lyssna på Mariana Handler från Årepolisen, som med filmer och berättelser talade om hur vi bäst skyddar oss mot stölder och bedrägerier. Ett mycket efterlängtat möte för att höja våra kunskaper. Av antalet publikfrågor visades ett stort engagemang från de 70-talet besökarna.
Det vanligaste av bedrägerier är att någon ringer upp och säger att den är ifrån banken eller annan inrättning. Men banken ringer aldrig upp med uppmaning att logga in med Bank-ID.
Det finns olika sätt att manipulera oss. Social manipulation som kallas romansbedrägerier (sol och vårare), investeringsbedrägerier (till exempel bitcoin), befogenhetsbedrägerier (drabbar ofta myndigheter och kommuner för att betala falska fakturor). Kom ihåg att om ett erbjudande låter alltför bra är det inte sant.
Stressen vid telefonsamtalet att förlora sina pengar eller att anhörig råkat illa ut ger bedragaren ett bra verktyg. Var alltid misstänksam och be att få ringa upp. Banken ringer aldrig upp och ber dig logga in på bankdosa eller att lämna ut siffror.
Och här är sammanfattningsvis de goda råden Mariana gav oss:
• Lägg på luren !
• Logga inte in, använd inte bankdosa eller ditt bank-id
Annons
• Lämna inte ut siffror
• Klicka inte på länkar i okända mejl
• Om du drabbas, kontakta direkt din bank
• Polisanmäl: ring 112 vid pågående brott
• Ring 11414 om det inte är akut
Materialet har framtagits i samråd med polisen, PRO, SPF, ABF och Studiefrämjandet samt tankesmedjan Tiden.
Annaliisa de Faire