Vad händer med Sveriges skolväsende? Varje år offras tusentals elever i grundskolan, de som går ut utan godkända betyg – ut till vad? Det är mer än ”en form av misslyckande” – det är en stor katastrof som upprepas år efter år.

Norra skoian i Östersund med mycket innehåll: förskola, årskurs 1-3 samt fyra fritidshem.
Bild: Lars Ljungmark
Annons
Annons
Hur hanteras detta? Lutar sig skolan bara tillbaka efter att i åttan konstaterat att för en del är det redan kört?
Det är alltså möjligt att elever går sex år i skola utan att ta till sig kunskaper för att klara nästa årskurs – de blir ändå uppflyttade! Är det så att för vissa elever ger skolan upp redan i lågstadiet? Är det så att ingen vill ta tag i problemen utan bara skjuta dem vidare till nästa år? Görs orosanmälningar till socialtjänst gällande detta i lågstadiet så att barnens behov tillgodoses om föräldrar saknar intresse/förmåga?
Hur hanterar skolan den samverkan som rektorn hänvisar till? Det kanske inte räcker att samverka med föräldrarna utan att andra instanser måste till för att rädda barnen från oengagerade/ointresserade föräldrar. En förälder ska rusta sitt barn inför vuxenlivet men inte in i arbetslöshet!
Alla elever förstår hur viktigt det är med skola men "orkar" inte engagera sig? Är det en inställning som är vedertagen här? Får elever bara sitta av skoltiden?
Detta är ett resultat av en nedmonterad grundskola – det är länge sedan skolan var en utbildningsinstans och inte en fritidsgård. Sverige har skolplikt och det innebär att alla elever ska kunna tillgodogöra sig utbildning med godkända betyg.
Annons