Annons

Annons

Annons

Östersund

Läsartext
Bra vandringsklimat i stadsdelen Odenslund

Detta är en läsartext.

Nitton PRO:are i vandringstagen möttes vid Röda Korset för gemensam vandring i Odenslundsområdet. Vår vandringsguide Bo Lindbergh hade som vanligt ordnat ett väldigt bra vandringsklimat, såväl vädermässigt som ruttmässigt.

PRO Leva Livets vandringsgrupp samlad vid Olssons Kulle i Odenslund. Vi som möttes, och som ställt upp på bild, var Bo, Margita, Ingrid, Anna, Eva, Lotta, Bengt, Ann-Christin, Herman, (skymd) Anne, Gertrud, Sylwia, Marianne, Tom, Bengt, Gurli och Kent. Saknas i bild gör Pelle och skribenten. Foto: Carin Brobacke

Man kan läsa om Stadsdelen Odenslund i Gamla Östersunds årsskrift. År 1946 skriver Hans Ericsson bland annat, att där fanns bryggeri, brännvinsbryggeri och ett tegelbruk, i vars lergrop barnen åkte skridskor och brädflottar, medan hästiglarna ålade kring deras ben.

Annons

Han skriver, att Odenslunds samhälles ordningsstadga som municipalsamhälle inom Brunflo socken, trädde i kraft år 1900. Samhället utökades sedan med områdena Hårdänge, Furutorp, Katrinelund och Tottänge. Municipalnämnden gav samhällets gator namn och gårdarna fick adressnummer.

Annons

Gemensamma angelägenheter blev brandväsendet, gatuunderhållet, polisväsendet och hälsovården. I samhället var det så lugnt, att stämman avslog en framställan om, att polismannen skulle behöva ha en telefon. Det ansågs onödigt.

Barnantalet i Odenslund ökade vartefter, så att flera skolor och lärare behövde tas i bruk.

Vår grupp passerade många vackra, gamla hus och trädgårdar, som antydde ett välstånd inom Odenslunds samhälle. I ett av de hus vi gick förbi, har Odenslunds första skolhus huserat med två klasser, och även fungerat som epidemisjukhus.

Odenslunds folkskolefråga har varit föremål för månget huvudbry i samhället, särskilt med tanke på den snabba barntillväxten. År 1910 uppgick barnantalet inom distriktet till 340 stycken. Det sades, att frågan om inkorporering med Östersunds stad fördröjde lösningen av Odenslunds folkskolefråga, som ändå slutgiltigt löste sig år 1918, då lärarantalet i Odenslund utgjorde 13 stycken fast anställda.

Frågan angående Odenslunds inkorporering med Östersunds stad hade väckts redan i slutet av 1890-talet, eftersom utbyggandet av området fortskred framåt. Från och med 1918 ingick Odenslund i Östersunds stad, och från och med 1971 i Östersunds kommun.

Annons

Nu har ni läsare fått många fakta om Odenslund att bearbeta. Men det passar bra in i vår vandringsgrupps tema, som benämns kulturvandring emellanåt! Så, för all del, håll tillgodo….

När vi återkom till Röda Korsets mötesplats, hade vi avverkat cirka 4 kilometer. Då kändes det verkligen mycket passande att inta våra förbeställda räkmackor på Kupans fikalokal. Och med framtidsutsikten att vi förhoppningsvis träffas igen om, sådär, två veckor.

Carin Brobacke

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan