Annons

Annons

Annons

Odensala

Läsartext
Polisen informerade om risken för vanliga bedrägerier

Detta är en läsartext.

Många av oss seniorer är inte helt bekväma i den digitala värld vi lever i idag. Särskilt gäller det ekonomiska mellanhavanden där risken för bedrägerier lurar alltmer.

Polisen Maria Könberg informerade medlemmarna i SPF Odensala om vanliga bedrägerier. Foto: Kerstin Forsgren-Fredriksson

Annons

Vid en stöld kunde man förr bli av med sin plånbok med innehåll, men nu löper man risker av helt annan dignitet när hela konton enkelt kan länsas.

Vid SPF Odensalas medlemsmöte den 10 oktober hade vi därför inbjudit Maria Könberg från polisens bedrägerirotel på temat ”hur man förebygger att bli lurad”. Ett mycket efterlängtat möte för att höja vår kunskap och vaksamhet inför dessa allt vanligare brott ofta riktade mot just oss äldre.

Annons

De vanligaste brotten är att någon ringer upp och säger att den är från banken eller vid försäljning/köp på annons. Men banken ringer aldrig upp och ber dig logga in och vid köp ska du alltid fråga efter kvitto och aldrig betala innan varuleverans.

Social manipulation kallas bedrägerier som romansbedrägerier (sol och vårare), investeringsbedrägerier (till exempel bitcoin) och befogenhetsbedrägerier (drabbar ofta myndigheter och kommuner för att betala falska fakturor). Kom ihåg att om ett erbjudande låter alltför bra för att vara sant så är det inte sant!

Bedragarna är påhittiga och övertygande. Stress är ett bra verktyg för bedragare som vill få dig att tro att du håller på att förlora dina pengar eller att en anhörig råkat illa ut. Till exempel kan en bedragare ringa upp och utge sig för att vara en nära anhörig, till exempel dotter som råkat illa ut och bett någon ringa upp i hennes ställe från annan telefon och ber att få pengar skickade för att lösa henne ur knipan.

Var misstänksam och kom ihåg att banken eller andra organisationer och myndigheter aldrig tar kontakt och ber dig att logga in på bankdosa eller lämna ut siffror, exempelvis bank-id. Byt lösenord då och då och utge aldrig siffror eller koder.

Annons

Annons

Slutligen gav Maria Könberg oss följande sammanfattning:

• Lägg på luren!

• Logga inte in, det vill säga använd inte din bankdosa eller ditt bank-id.

• Lämna inte ut siffror, det vill säga identifiera dig inte med koder från din bankdosa eller betalkort

• Klicka inte på länkar i mail

• Om du drabbas, kontakta direkt din bank

• Polisanmäl: ring 112 vid pågående brott

• Ring 11414 om det inte är akut

Kerstin Forsgren-Fredriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan