Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Nygammal ”regering” i Härjedalen – fortsatt S, M och C- styre i kommunen

Det blir ett fortsatt politiskt samarbete mellan Socialdemokrater, Moderater och Centerpartiet i Härjedalen, även under denna mandatperiod. Nytt är att kommunen kommer att införa en utmaningsrätt, konkurrensutsättning, på vissa kommunala verksamheter.

– Vi har haft diskussioner och ångat ut de bitar där vi haft olika synpunkter, säger kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander (S).

Text

Anders Häggkvist (C), Lars-Gunnar Nordlander(S) och Johan Fredholm (M) är sitt partis respektive toppnamn och viktiga bitar i den koalition som fortsätter styra Härjedalen fram till nästa val.

Bild: Mikael Andersson, Ulrica Dahlqvist

Annons

”Utgångspunkten är att bygga vidare på den politik och det utvecklingsarbete som genomförts under nuvarande samarbete och som tjänat Härjedalen väl. För kommande mandatperiod innebär det bland annat fortsatt utveckling av redan gjorda insatser och att arbetet med ytterligare reformer för att säkerställa framtida drift och ekonomi fortsätter”.

Det skrev Lars-Gunnar Nordlander, kommunalråd i Härjedalen och socialdemokrat i ett pressmeddelande, om de kommande fyra årens politiska styre i kommunen, på fredagsmorgonen.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet har regerat kommunen tillsammans med majoritet i kommunfullmäktige under de senaste fyra åren. I valet tappade både S och C mandat i fullmäktige medan M gick framåt. De tre partierna har ändå tillsammans en majoritet och väljer alltså att försätta sitt samarbete fram till nästa val, 2026. Det står klart efter några veckors samtal, partierna emellan.

Annons

Annons

En fråga som varit aktuell är den så kallade utmaningsrätten, alltså att ett företag som anser att det kan utföra en kommunal tjänst lika bra och billigare, ska kunna utmana kommunen om den verksamheten.

– Där har vi haft diskussioner och kommit till att vi ska införa den på vissa områden. Vi har ju helt olika utgångspunkter, utmaningsrätten finns inte i vårt ideologiska DNA, säger socialdemokraten Lars-Gunnar Nordlander, som föreslås bli kommunalråd för hela mandatperioden.

– Från vårt håll har vi satt en gräns vid vård, skola och omsorg. Men ett exempel kan ju vara städ inom omsorgen, att ett företag vill utmana kommunen om en sådan tjänst. Då måste ju kommunen också räkna på det, är det ett bättre bud och vad blir det för konsekvenser.

Annars menar Lars-Gunnar Nordlander att de tre partierna har haft ett bra samarbete kring stora frågor i kommunen, som nu kommer att fortsätta.

– Det mesta som vi har arbetat med har vi i vårt partiprogram, och det har väl i någon mening de andra också. Det handlar mycket om att fortsätta den resa vi redan påbörjat. Vi har en bra grund att bygga på och därför vill vi fortsätta samarbetet.

”Resan” har handlat mycket om att få ner kostnader och bedriva kommunens verksamheter inom sina ekonomiska ramar. Ett exempel är socialförvaltningen, som tidigare mer eller mindre regelmässigt sprängde sina budgetar. Inom äldreomsorgen har bland annat två särskilda boenden stängts, nya scheman och en ny schemaplanering införts, vilket mött en del kritik.

Lars-Gunnar Nordlander (S), kommunalråd.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Lars-Gunnar Nordlander menar att det är naturligt med friktion när sådana förändringar genomförs.

– Det här är saker som behöver sätta sig. Varje gång man genomför en sådan förändring så blir det friktion. Så jag tror att det är bra att det blir en fortsättning och en vidareutveckling under fyra år till, säger kommunalrådet.

Annons

Skolan är en prioriterad fråga för kommande mandatperiod, där det bland annat finns stora behov att rusta lokaler. En annan fråga som majoritetspartierna vill jobba vidare med är att lösa bostadsbristen i delar av Härjedalen.

– Det vi diskuterat är frågor där vi haft lite olika synsätt och sedan landat i en hållning som kan fungera i fyra år. Det är viktigt att man tar sig den tiden. Vi har ju facit i den mandatperioden vi haft, den har hållit i fyra år och det är ett resultat av att vi hade ordentliga diskussioner innan vi gick in i samarbetet då, säger Lars-Gunnar Nordlander.

Men ni tappade ju samtidigt mandat efter valet, hur ser du på det som facit?

– Det är ju inte särskilt underligt att de omställningar vi gjort uppfattas en smula hårdhänt. Men å andra sidan, de åtta mandat vi har vet ju samma sak som de som röstade på något annat. Det blev ju lite som en folkomröstning om det vi genomfört och min uppfattning är att de mandat vi har ändå är väldigt starka, säger Lars-Gunnar Nordlander.

Johan Fredholm, Moderaternas ordförande i Härjedalen, kommer att fortsätta som ordförande i bildningsutskottet och partikollegan Lars-Olof Mattsson fortsätter som ordförande i samhällsutvecklingsutskottet.

Johan Fredholm (M), har suttit som ordförande i bildningsutskottet.

Bild: Ulrica Dahlqvist

Annons

– Vi har förhandlat i några veckor och jag är nöjd med utfallet. Både jag och Lars-Olof ville gärna fortsätta i våra utskott. Jag själv brinner för skolan och bildningsfrågor och tycker det känns viktigt att få fortsätta. Det tar några år innan man kommer in i det och jag tycker inte man ska byta bara för sakens skull, säger han.

Mer exakt vad uppgörelsen innehåller ska presenteras senare i ett punktprogram, enligt Johan Fredholm. Men en sak om varit viktig för Moderaterna är att fler företagare ska få möjlighet att utföra delar av den kommunala verksamheten, till exempel att handla och städa inom äldreomsorgen.

Annons

– Det handlar om att ha rätt kompetens på rätt plats. Vi tycker att det är onödigt att utbildad vårdpersonal ska gå på Ica och handla, till exempel.

Men kan det handlar om att hela enheter inom äldreomsorgen hamnar i privat drift, istället för kommunal?

– Nej, det är inte aktuellt, det har Socialdemokraterna förhandlat bort, säger Johan Fredholm.

Centerpartiet är numera det minsta partiet i den styrande koalitionen, med fyra mandat i fullmäktige. Enligt Anders Häggkvist så erbjöd han Moderaterna rollen som vice ordförande i kommunstyrelsen, alltså posten näst efter kommunalrådet, men Moderaterna var nöjda med sin poster.

– Annars hade det varit naturligt att det partiet fått vice ordförande i kommunstyrelsen. Men nu är det jag som fortsätter med det, säger Anders Häggkvist.

Förra mandatperioden så delade S och C på kommunalrådsposten, alltså ordförande i kommunstyrelsen, efter halva tiden. Så blir det inte nu. LG Nordlander (S) kommer att sitta som kommunalråd hela mandatperioden.

Annons

Anders Häggkvist å sin sida tar ordförandeskapet i socialutskottet hela mandatperioden.

Anders Häggkvist (C), vice kommunalråd i Härjedalen.

Bild: Mikael Andersson

– Jag tycker att vi är ett sammansvetsat och rakryggat gäng. Vi har olika färg på kepsen, olika ideologier i grunden, men vi har vridit skärmen åt samma håll, säger Anders Häggkvist.

Han lyfter bland annat fram den strukturomvandling som S, C och M-majoriteten röstade igenom förra mandatperioden, där de särskilda boendena i Lillhärdal och Vemdalen lades ner.

– De besluten fattades redan 2015 av en tidigare majoritet. Det var helt nödvändiga beslut för att få ner kostnaderna inom omsorgen och det var vi som genomförde det. Trots att det blåste ganska rejält motvind, säger Anders Häggkvist.

– Det är det jag menar med rakryggat.

Föreningslivet är en viktig fråga för Centerpartiet.

– Där har vi fått igenom vår politik. Och även när det gäller att ha tillräckligt med resurser för att klara kärnuppdragen inom vård, skola och omsorg. Där är vi överens i majoriteten, att fortsätta på den väg vi börjat under den förra mandatperioden, säger Anders Häggkvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan