Annons

Annons

Annons

Stockholm

Debatt
Klimatmålet 2030 kräver att fler kör på el

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fler elbilar är centralt för hur Kristerssons regering vill nå Sveriges klimatmål till 2030. Det omöjliggörs om elbilspremien tas bort. Bonus malus-systemet bör utvecklas, inte avvecklas.

Inför valet angav Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att bonus malus med bonus för elbilar ska avskaffas. Förutsättningarna att skaffa elbil rycks då undan för tusentals svenskar, som förblir beroende av dyr bensin och diesel.

52 procent av de som kör bensin- och dieselbil kommer inte att skaffa elbil om premien tas bort, enligt en ny Sifoundersökning från Kvdbil. För 58 procent av KD:s väljare och 73 procent av SD:s är premien en förutsättning för att köpa elbil, mot endast 26 procent av V:s och 19 procent av MP:s.

Annons

Moderaterna skriver i sin motion om bonus malus att ”systemet har ett antal inbyggda problem.” Hit hör att laddhybrider gynnas mer än de förtjänar, att hantverkare saknar det stöd de behöver och att en stor del av bonuspengarna hamnar i Norge när elbilar exporteras.

Annons

Kristdemokraterna, som tidigare rubricerat bonus malus som en klimatpolitisk hörnsten, avvisade hösten 2020 systemet som ”riktar sig till de som kan köpa elbil för en miljon och uppåt.”

Sverigedemokraterna kräver att systemet ska vara självförsörjande, vilket också var ursprungstanken: bonusutgifterna ska motsvaras av malusintäkterna.

Hur många kommer att ha råd med elbil? Foto: Janerik Henriksson /TT/

Sveriges nya regering har fått en att göra-lista. Skåpbilar, mindre lastbilar och husbilar bör få en egen klass med högre bonus. Exporten till Norge bör täppas till genom utbetald bonus över flera år i stället för i klumpsumma, och stoppas om bilen inte används i Sverige. Ett pristak på 700 000 kronor för att bilen ska berättiga till bonus förhindrar att skattepengar går till elbilar för en miljon kronor eller mer. Systemet ”kostar gratis” för staten och skattebetalarna genom stegvis sänkt bonus och utfasning av laddhybriderna.

Att avskaffa bonus malus vore att gå i otakt med väljarna på Kristerssons sida av politiken. Det vore att svika de som kör på bensin och diesel, boende på landsbygden, äldre och låginkomsttagare. Ska elbil inte vara förbehållet yngre storstadsbor med höga inkomster behövs bonusen. Då får vi också fler begagnade elbilar, så att alla kan köra eldrivet.

Annons

Annons

Kristerssons sida står stadigt för Sveriges klimatmål, med undantag för SD. År 2030 ska transportsektorns klimatpåverkan minska 70 procent jämfört med 2010. Målet kräver att fler kör på el. Därför bör Kristerssons sida förfina bonus malus för framtiden, inte förpassa premien till historien.

Mattias Goldmann

medgrundare, 2030-sekretariatet

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan