Räddningstjänstförbundet i Jämtlands län har under åren succesivt växt då flera av länets kommuner anslutit sig. Sedan 2015 har Åre kommun varit ensam om att stå utanför förbundet då länets sju andra kommuner är med.
Efter skogsbränderna 2018 kom lagändringar som gjorde att kraven på ledningsfunktionerna inom en räddningstjänst blev högre. Det ledde i sin tur till att Åre kommun ingick ett samverkansavtal för just detta område med Jämtlands räddningstjänstförbund.

"De nackdelar som har lyfts är att det skulle bli något lägre ersättningar för våra brandmän i beredskap eftersom Åre legat lite högre där", säger Johan Blommé, räddningstjänstchef i Åre kommun.
Bild: Arkivbild
– Kopplat till det avtalet så hade vi en del där vi skulle se över vad mer vi skulle kunna samverka om som skulle gynna båda parter. Det har vi nu gjort under den här perioden. Vi har bland annat samarbetat när det gäller grundutbildning för brandmän i beredskap, materielfrågor och när det gäller förebyggande brandskydd. Ofta är frågorna gemensamma för hela Jämtlands län, säger Johan Blommé.
Annons
Annons
Nu föreslår tjänstemännen i kommunen, däribland Johan Blommé, för politikerna i kommunen att Åres räddningstjänst söker inträde i Jämtlands räddningstjänstförbund. Frågan ska behandlas av kommunfullmäktige den 18 oktober.

Kommunfullmäktige i Åre kommun ska fatta beslut om räddningstjänsten i kommunen ska gå med i länets räddningstjänstförbund.
Bild: Henrik Flygare
– Vi har sett att det finns stora vinningar att samarbeta inom länet. Åre är ju den kommun som inte varit med i förbundet och vi ser att det finns kvalitets- och effektivitetsökningar för både oss och förbundet om vi går med.
Johan Blommé menar att det inte dykt upp några direkta problem under försöksperioden som gör att Åre inte skulle gå med i förbundet. Samtidigt kommer det bli förändringar om kommunen släpper den direkta kontrollen över räddningstjänsten.
– De nackdelar som har lyfts är att det skulle bli något lägre ersättningar för våra brandmän i beredskap eftersom Åre legat lite högre där. Men det är ju en nulägesbild som kan ändras, säger Johan Blommé och fortsätter:
– Sedan blir det ju så att den övergripande ledningen för en större organisation kommer längre ifrån de fyra stationer vi har i Åre. Så det är klart att det blir en centralisering men vi ser att fördelarna överväger.
Inom den idag befintliga kommunala räddningstjänsten i Åre finns det både positiva och negativa åsikter om en eventuell anslutning till förbundet.
– Jag uppfattar det som lite tudelat. Det finns individer som tycker att vi ska stå utanför och det finns de som tycker att vi självklart ska gå med. Det är inte odelat positivt, säger Johan Blommé.