Annons

Annons

Annons

Stockholm

Debatt
Elpriset borde vara reglerat precis som ett porto

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kostnaden för att skicka ett brev i Sverige är reglerat i lag och priset får enligt Post- och telestyrelsen bara höjas med ett visst antal procent varje år. Till nästa år cirka 6 sex procent. Det innebär att ett standardbrev på max 50 gram kan höjas från 13 kronor till 13 kronor och 80 öre. Elpriset kan höjas hur mycket som helst…

Långsiktighet behövs på elmarknaden. Foto: /TT/

Den svenska staten har uppgiften att se till att viktig infrastruktur fungerar i landet och att den har rimliga prisnivåer så att alla kan ta del av den och landets företag kan utvecklas, oavsett stort eller litet, oavsett landsbygd eller stad. Därför är portokostnaden reglerad i lag. Det ska vara lika lätt att skicka ett brev från Malmö till Jokkmokk, som från Kalmar till Växjö. Det ska kosta likvärdigt och inte för mycket. Brevkommunikation är en viktig del av vår infrastruktur och en rättighet för alla oavsett inkomst och ställning i samhället. Vägar, brev, internet, tåg, flyg är alla viktiga delar av den svenska infrastrukturen. Vägar är i stort sett gratis att använda, även om vi betalar för underhåll via skattsedeln. Internet är reglerat i hela Europa så att vi ska kunna ha tillgång till internet oavsett om vi är hemma eller reser i EU. Förutsättningarna som god infrastruktur ger ett samhälle är avgörande för hur samhället kan utvecklas. I samhällen där tillgång till infrastruktur beror på hur mycket man är beredd och kan betala skapas stora klyftor i samhället. Skenande oreglerade energipriser på grund av politisk okunskap. Ett energipris som kan höjas hur mycket som helst leder till stora klasskillnader där enbart de välbeställda kommer att ha råd med de elpriser vi ser framför oss.

Annons

Annons

Människors frihet begränsas, färre företag startas, många företag tvingas lägga ned till följd av bristande lönsamhet, människor blir av med jobben, en snabb nedåtgående spiral startar och den blir svår att hejda. Vi behöver en myndighet som reglerar elpriser på samma sätt som Post- och telestyrelsen reglerar brevkostnader. Låt människor som kan planera och vara transparanta för medborgarna ta hand elinfrastrukturen istället för släppa de vinstdrivna elbolagen fria att utnyttja människors svaga ställning genom sitt elberoende. Fokusera inte på snabbt röstfiske, utan skapa långsiktig stabilitet och trygghet på elmarknaden i Sverige. Som portopriserna måste även elprisernas höjningar från ett år till ett annat vara reglerat i framtiden.

Mathias Rebane

Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

Säg vad du tycker och tänker – klicka här för att skriva en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan