Annons

Annons

Annons

Stockholm

Debatt
Barnäktenskap är livsfarligt för flickor

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För tio år sedan instiftade FN, på initiativ av bland annat barnrättsorganisationen Plan International, Internationella flickdagen som infaller den 11 oktober varje år. Det gjordes för att uppmärksamma flickors situation i världen.

Varje dag tvingas 30 000 flickor gifta sig. Något som förändrar flickans liv radikalt. Från att ha gått i skolan, lekt med sina kompisar och fått chansen att vara ett barn, så tvingas hon nu bli vuxen. Anledningen till denna drastiska förändring är ofta att flickan kommer in i puberteten. Äktenskapet kan leda att hon isoleras från familj och vänner, tvingas sluta skolan, riskerar att utsättas för regelbundet sexuellt våld och blir gravid.

Annons

Annons

Barnäktenskap är livsfarligt. I dag är den vanligaste dödsorsaken för tonårsflickor globalt, komplikationer i samband med graviditet och förlossning.

Efter tio års uppmärksammande av flickors rättigheter och hårt arbete, kunde vi se en positiv utveckling med färre tonårsgraviditeter och barnäktenskap. Men så utbröt pandemin, och sedan invaderades Ukraina av Ryssland. Det har haft en starkt negativ påverkan av världsekonomin och den sociala sektorn. Tillgången till utbildning, mat och god hygien har försämrats. Flickor har blivit bortprioriterade, igen. Under pandemin såg vi den största ökningen av barnäktenskap på 25 år.

Varje sekund, varje dag, varje år begränsas flickornas frihet runt om i världen, vilket får allvarliga konsekvenser. Därför behövs Internationella flickdagen.

Boalbin

Plan International Sveriges Ungdomsråd

Rädda Barnen uppger att barnäktenskap leder till att över 60 flickor dör varje dag. Foto: Arkivbild

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan