Annons

Annons

Annons

krönikaLänstidningens Kulturpris 2022

Ida Stiller
Kultur välter känslor omkull, men kan vara onyttig – nu delar vi ut LT:s Kulturpris

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Håkan Luthman

Annons

Det första jag ser när jag vaknar på morgonen är tavlorna på mina sovrumsväggar. Sedan går jag upp och dricker kaffe ur en keramikkopp, klär mig i plagg som är konstverk i sig och på väg till jobbet lyssnar jag på musik.

På kvällen, när jag ska sova, lägger jag mig i min snickrade himmelssäng. Numera kan jag nästan inte somna utan att lyssna på ljudbok först, jag brukar ställa sovtimern på 20 minuter.

Mina tavlor, min kaffekopp, kläder och säng är kultur. Musiken och boken jag lyssnar på är också kultur såklart.

Även timmarna från att jag stiger upp till det att jag går och lägger mig består av kultur, kultur och kultur. Inte bara för att det ingår i mitt jobb. När jag är ledig ser jag på film, lyssnar på poddar och går på stand up. Till exempel.

Annons

Vad skulle jag göra om inte kultur fanns? Dricka kaffet direkt ur bryggaren och ha tråkigt, tråkigt och tråkigt.

Annons

Inte bara jag, utan alla, konsumerar kultur. I olika grad såklart, men det går liksom inte riktigt att fly undan kultur.

Ändå saknades kulturpolitiken kraftigt i årets valrörelse. Då kultur fick utrymme i valbevakningen handlade det främst om partiledarnas personliga kulturkonsumtion, alltså exempelvis vad de gillade att läsa på sin fritid. Det kan såklart vara intressant, men det befäster också en bild av att kultur är något privat och marginellt. Inte att kultur berör hela samhället och knappast varken skapas eller konsumeras i ett vakuum.

Jag ger egentligen inte särskilt mycket för att försöka argumentera för varför kultur är viktigt eller nyttigt. Mest för att själva frågan är felformulerad. Varför skulle kultur inte vara vara nyttigt eller viktigt, är ett bättre sätt att ställa frågan på.

Fotografier på några av Länstidningens Kulturpristagare genom åren.

Bild: Malin Palmqvist

Även om man vänder på formuleringen är det en märklig fråga. Värdet av något avgörs nämligen inte av nyttokonsekvenserna av det. Kultur kan bidra till positiva konsekvenser på miljoner sätt, men också kultur som inte förbättrar världen måste finnas.

Dessutom är väl nyttoargument ganska tråkiga och trista? Kultur kan förflytta en, förändra tillstånd och välta känslor omkull. När den gör det är det fullkomligt irrelevant huruvida den gjort något gott eller inte.

Annons

Annons

När det i fjol var dags för Länstidningens Kulturpris skrev jag några rader om hur pandemin inte varit nådig mot kulturen. Så var det verkligen.

Visst, nu är restriktionerna borta och salongerna kan fyllas. Men pandemins effekter märks fortfarande av i kulturlivet.

Av den anledningen känns det extra fint att Länstidningen nu delar ut vårt kulturpris. Det har tidningen gjort sedan 1989 och syftet är att lyfta fram kulturarbetare inom olika genrer med anknytning till Jämtlands län. Priset är ett av de största i norra Sverige och består av 30 000 kronor.

Nu har du möjlighet att nominera en värdig vinnare. Både enskilda personer och grupper kan få priset. Nominera konstnären som målat dina tavlor ovanför sängen, drejat din kaffekopp eller gjort musiken du lyssnar på när du cyklar till jobbet. Eller någon helt annan som välter dig eller dina känslor omkull.

Inbäddat innehåll

Du kan också mejla din nominering till

kulturpriset@ltz.se

eller skicka in din nominering med post till adressen:

Länstidningen, Kulturredaktionen

831 89 Östersund

Märk kuvertet eller mejlet "Kulturpris".

Senast den 31 oktober vill vi ha nomineringen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan