Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Läsartext
Schackrutan: Ulf Andersson spelar i Europacupen

Detta är en läsartext.

Den 3-9 oktober avgörs årets Europacup för klubblag i Mayrhofen, Österrike. Tävlingen lockar stora delar av världseliten och hela 13 av deltagarna har över 2700 i rating. Överlägset starkast är världsettan Magnus Carlsen, 2856, som utgör ankare i den norska klubben Oferspill CC.

I den öppna klassen är 70 lag anmälda och i ett av tre svenska lag återfinns forne världsstjärnan Ulf Andersson, 2516, 71 år. I damklassen, med 17 lag, deltar inget lag från Sverige men svenska stormästarinnan Pia Cramling finns med i Monte Carlos lag som är rankat som nummer 1.

Annons

Vid ungdoms-VM i Rumänien gjorde Gustav Törngren, Örgryte SK, en stark insats när han i klassen U18 noterade 7,5 poäng av 11 och en nionde plats av de 100 deltagarna. Törngren avslutade med 4,5 poäng på de sex avslutande ronderna inkluderande vinster över två spelare med IM-titel.

Annons

Helgen den 16-18 september spelades i norska Levanger en stark weekendturnering med 24 deltagare. Segern gick till junioren Emerik Våpenstad Roulet-Dubonnet, 2232, Hell. Emerik spelar till vardags i allsvenskan för ÖSS I. Enda svenske deltagare var Anders Nylén, ÖSS, som inkasserade 1,5 poäng av 5.

I tisdags blev det också schacksnack i ”Efter fem” på TV4 när schackkommentatorn August Lindmark fick svara på frågor angående Carlsens fuskanklagelser mot Hans Niemann.

I måndags spelades i Hammerdal den andra av tre deltävlingar i klubbmästerskapet i snabbschack. Denna gång med åtta deltagare som spelade fem ronder med datorlottning. Peter Svensson som delade segern med Sebastian Granlund i första omgången tog nu en odelad förstaplats på 4,5 poäng av 5. Därefter följde: 2) Bo Wik 4, 3) Per-Jonas Wik, 4) Sebastian Granlund 2,5. 5-7) Sune Zackrisson, Stefan Karlsson, Ingmar Larsson-Sethson, samtliga 2 poäng. 8) Marie Henriksson.

Chans till slutseger där de två bästa resultaten räknas har nu endast Peter Svensson och Sebastian Granlund. Det hela avgörs den 10 oktober då oktobers månadsblixt spelas dessförinnan nu på måndag, 3 oktober. Oktoberblixten hos Östersunds SS spelas på tisdag, 4/10. ÖSS har också inlett ett KM i långschack med hela 14 anmälda deltagare.

Annons

Veckans uppgift utgörs av partislutet Valinex – Peterjak, 2021. Vit gör matt i två drag.

Lösning: 1.Dh4+ Sh5 2.Lg7.

Bo Wik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan