Annons

Annons

Annons

Stockholm

Debatt
Systematisk vandalisering av vårt kulturarv

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Så har det skett, efter mycket vandalisering och många försök att tända eld på kyrkor har en i Småland brunnit: I början av september brann Sjösås kyrka från 1865, vilken ligger i närheten av Växjö.

Förutom att äldre kyrkobyggnader är en omistlig del av kulturarvet, har de betydelse för bygden även i vår sekulariserade tid: många har minnen av dop, konfirmation, bröllop och begravningar. Det är en katastrof att kyrkan är förstörd, liksom föremål från medeltiden.

Annons

Attacker mot kristna helgedomar i Europa har de senaste åren intensifierats. Tyskland och Frankrike har drabbats hårt, åtskilliga kyrkor har vandaliserats och satts i brand. Häromåret utsattes den berömda katedralen i Nantes för ett allvarligt brandattentat. Det är bara toppen av isberget: under år 2018 registrerades inte mindre än 1 063 attentat mot kyrkor och kristna symboler i Frankrike. Även året därpå förstördes och vanhelgades åtskilliga kyrkor, bland annat St Sulpice i Paris, vilken sattes i brand.

Annons

I Tyskland pågår ett krig mot allt som symboliserar kristendomen: attacker mot kors, kyrkor och kyrkogårdar. Nu har denna våg av attacker nått vårt land. 2012-20 skedde inte mindre än 800 hatbrott mot kyrkor, de senaste tio åren har antalet anmälningar fördubblats. År 2016 blev en klockstapel från 1700-talet i Sigtuna förstörd av brand, och året därpå en från 1600-talet i Nyköping. Det förekommer en hel del vandalisering av kyrkogårdar, främst i Stockholm och Malmö. I december år 2020 vältes cirka 300 gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna. I augusti år 2020 utsattes Västra Skrävlinge kyrka, nära Rosengård i Malmö för vandalisering, inte mindre än sju dygn i rad. Ett 30-tal fönster krossades, liksom en Kristusstaty som stod på en fönsternisch.

Då var det även kravaller med stenkastning i Ronneby. Våldsverkarna hade tänkt sätta eld på kyrkan, och misshandlade en man som försökte försvara den. Under en vecka i januari förra året utsattes Spånga kyrka från 1100-talet, vilken ligger vid Tensta i Stockholm, för brandattentat två gånger. Dessa attacker mot kristendomen är oerhört skrämmande, det pågår ett krig mot den västerländska kulturen. Detta måste tas på allvar, vi kan inte stillatigande låta vårt kristna kulturarv förstöras.

Henrik Scheutz

De trasiga fönstren på Västra Skrävlinge kyrka i Malmö har satts igen med träskivor för att kunna tas ner och lagas.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan