Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Region utan akutsjukvård – en reell risk

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Just nu pågår en stor diskussion om personalpolitiken inom hälso- och sjukvården i regionen, en nödvändig och livsviktig diskussion som förhoppningsvis leder till förändringar. Det som dock inte nämns är situationen som råder inom Laboratoriemedicin vid Östersunds sjukhus där den absolut största delen av regionens prover hanteras och analyseras dygnet runt, året runt.

Annons

Personalsituationen där har stora brister inom både fysisk som psykosocial arbetsmiljö vilket pågått under en längre tid. Det har nu gått så långt att personal säger upp sig på grund av detta och vi har svårt med nyrekrytering då ryktet går inom laboratorievärlden i Sverige om situationen inom Laboratoriemedicin i Östersund. Bristen på biomedicinska analytiker och svårigheterna med nyrekrytering är ett tillräckligt stort problem utan detta rykte. Vi närmar oss väldigt snabbt en punkt där vi inte har tillräckligt med personal för att kunna driva ett akutlaboratorium!

Annons

Om inte något görs omedelbart kommer det att leda till en mycket försämrad vård för befolkningen inom Region Jämtland Härjedalen! Närmaste alternativa laboratorium ligger i Sundsvall eller Umeå, men det är inte några realistiska alternativ eftersom det skulle ge svarstider på minst fyra timmar. Det är tid som inte finns när det gäller akuta undersökningar och operationer där man i princip står och väntar på provsvar.

Frågan är nu – vad gör de ansvariga politikerna och tjänstemännen för att lösa denna situation innan den skenar i väg och blir omöjlig att lösa?

En mycket orolig biomedicinsk analytiker

Laboratoriemedicin dräneras på personal vilket medför akuta problem.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan