Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratiskJämtlands län

Replik till ledarsidan – C: ”Vi sätter jämställdhet högt på agendan”

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Replik på Lina Stenbergs ledare ”Vill du ha jämställdhet ska du inte lita på Annie Lööf” (28/8)

Sverige ska vara världens mest jämställda land, inte bara på pappret utan också i praktiken. För det krävs både nationella och lokala förslag och beslut som gör att kvinnor och män, flickor och pojkar, ges samma möjligheter i livet. Det gäller alla delar av samhället, inte minst inom skolan, arbetslivet och föräldraskapet.

Både nationellt och lokalt sätter Centerpartiet jämställdhetsfrågor och arbetet mot mäns våld mot kvinnor högt på agendan och har gjort så under lång tid.

Annons

Lina Stenberg påstår i sin ledare att Centerpartiets jämställdhetspolitik inte skulle rikta sig till alla kvinnor – inget kunde vara mer fel. Centerpartiets förslag för ett mer jämställt Sverige handlar om att här och nu förbättra för dem som är mest utsatta och om att alla kvinnor ska kunna känna sig trygga i hemmet och i samhället. Vi behöver förändra strukturer, jämna ut löneskillnader och sätta stopp för mäns våld mot kvinnor.

Annons

Läs också: Lina Stenberg: Vill du ha jämställdhet ska du inte lita på Annie Lööf

Under kommande mandatperiod vill Centerpartiet bland annat höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar, förstärka jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen och göra fler satsningar på förskolan och förskolepersonal. Satsningar som gör skillnad här och nu, som bidrar till att skapa en mer jämställd vardag och som är bra för våra barn.

Att höja underhållsstödet för ensamstående föräldrar, oftast en kvinna, är ett viktigt förslag som ökar marginalerna för den som i dag har det tufft och stärker tryggheten och friheten för både barn och förälder.

Centerpartiet har under lång tid drivit på för att arbetet mot mäns våld mot kvinnor behöver gå från ord till handling och är tydliga med att våld i nära relationer är ett akut, brett samhällsproblem och en av vår tids största jämställdhetsfrågor. Det är oacceptabelt att tusentals kvinnor inte kan känna sig trygga i sina egna hem!

Centerpartiet har under lång tid drivit på för att arbetet mot mäns våld mot kvinnor behöver gå från ord till handling

Annons

Centerpartiet vill se en ökad handlingskraft och har lagt fram 65 förslag för ökad trygghet, för att fler kvinnor ska våga lämna en våldsam relation och för att de män som mördar och misshandlar ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff.

Annons

Några av dessa förslag är att prioritera resurser till arbetet mot våld i nära relation. Uppklarandeprocenten måste öka, resurserna bli fler och kompetensen höjas inom alla delar av samhället. Polistätheten behöver öka över hela landet och brottsoffer över hela landet ska ha rätt till fullgott stöd.

Vi vill att straffen för fridskränkning, kvinnofridskränkning och sexualbrott ska skärpas och att varje polisregion ska ha utredare som är specialiserade på sexualbrott, sexköp, människohandel och hedersbrott.

Möjligheten att utfärda automatiskt kontaktförbud vid fällande dom för brott i nära relation behöver utredas och antalet fängelseplatser måste utökas så att ingen behöver vara otrygg i väntan på att en förövare börjar avtjäna sitt straff.

I mål om vårdnad, boende och umgänge med barn måste beaktas om en förälder dömts till barnfridsbrott eller utövat psykiskt våld.

En röst på Centerpartiet är en röst på en nationell och lokal kraft för ett jämställt Sverige och en jämställd vård för alla! Den som på riktigt, liksom vi, tycker att dessa frågor är viktiga jobba för, är välkommen att ställa sig bakom våra förslag. Så gör vi skillnad för jämställdheten tillsammans!

Centerpartiet i Jämtlands läns distriktsstyrelse:
Mats Gärd, Effie Kourlos, Daniel Danielsson, Mari Eriksson, Lisa Sjelin, Annica Lindström, Theresa Flatmo, Peter Johansson, Johannes Andersson

Svar direkt:

Visst är det märkligt att jämställdhet inte diskuteras alls i valrörelsen. Märkligt och synd. Här har Annie Lööf gjort en insats, det ska sägas.

Annons

Annons

Men hur lovvärt det än är räcker det inte att lyfta sådant som våldet och det låga underhållstödet, när de samtidigt saknar en politik för förbättringar. För här brister det betänkligt. Ska fler kvinnor kunna flytta från sina förövare – eller från en sambo som visar tecken på att bli en förövare – måste de ha den möjligheten i praktiken.

Vill C hjälpa kvinnor på bred front, inte bara de som har ett ”fuck off-kapital” som de kallar det, då är inte fri prissättning för hyresrätter rätt väg

Då måste det gå att flytta till ett nytt boende, något som är omöjligt för väldigt många i dag. Vill C hjälpa kvinnor på bred front, inte bara de som har ett ”fuck off-kapital” som de kallar det, då är inte fri prissättning för hyresrätter rätt väg.

Det hjälper inte heller att sänka löner för de med redan lägst löner, vilket främst är just kvinnor.

Annie Lööf kan spela en viktig roll för jämställdheten. Men det räcker inte att bara påminna om kvinnorna, om hon vill bli trovärdig. Vill C ha ett jämställt samhälle – en feminism på riktigt – krävs ett rejält omtänk och en bättre koll på verkligheten.

Lina Stenberg, ledarkrönikör LT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan