Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
C+M+KD+L: Vi satsar framåt för ett växande Östersund!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är nu två månader sedan vi i Alliansen la fram vår budget för 2023 för en växande kommun. Det går bra för Östersund och vi har under de senaste åren byggt upp ett överskott på en halv miljard kronor samtidigt som vi satsat på våra kärnverksamheter och byggt, skolor, vattenverk och en brandstation. Vi har hållit det vi lovade!

Bild: Lars Ljungmark

Vi har en stark grund att stå på och har under åren som gått skapat ordning och reda i ekonomin. Med tre starka år bakom oss klarar vi därför av att under nästa år, trots ett osäkert omvärldsläge, fortsätta satsa på våra kärnverksamheter och på att bygga skolor, förskolor, äldreomsorg och vattenverk för en kommun i tillväxt.

Annons

Annons

Att fortsätta satsa på Östersund framåt är viktigt av flera skäl. När Alliansen tog över 2018 hade det tidigare styret under många år inte hade gjort det som krävdes för att hålla jämn takt med stadens utveckling. Att sätta Östersund i den sitsen igen vore olyckligt både för vår kommun och för hela Jämtland.

Det är också så att vägen till fortsatt god ekonomi är att vi fortsätter att få fler invånare, fler företag och att fler kommer i arbete. Det är så skatteintäkter skapas. Då krävs att Östersunds välfärd, skolorna, äldreomsorgen och kollektivtrafiken håller hög kvalitet. Det är så vi får människor att vilja komma hit och det är en förutsättning för vår framtida kompetensförsörjning.

Våra prioriteringar i nästa års budget är därför tydliga. Vi fortsätter satsa på Skolbygget runtom i kommunen så att vi kan satsa mer resurser i klassrummen, på eleverna och lärarna. Vi investerar i vårt viktigaste livsmedel, vattnet, och satsar på att hela kommunen ska utvecklas genom utvecklingsplanerna för Brunflo, Torvalla, Lit och Häggenås. Vi vill satsa på Östersundslänken för klimatets och tillgänglighetens skull.

Vi fortsätter arbetet med att Östersund ska vara en bra kommun att åldras i och bygger nya LSS- och SOL-boenden. Vi fortsätter också förstärka arbetet med de mest utsatta barnen och unga samt dem som drabbas av våld i nära relation.

Annons

Socialdemokraterna har med en månad kvar till valet fortfarande inte lagt fram någon egen budget utan ägnar sig istället åt att diskutera vår. Den strategin öppnar upp för samma frågor som vi i Alliansen ställde redan i juni och som Socialdemokraterna nu med en månad kvar till valet behöver ge väljarna svar på.

Annons

Vilka satsningar på grundläggande välfärd i vår budget är det S vill ta bort?

S säger nu nej till Östersundslänken men säger sig samtidigt vilja ha en väl fungerande kollektivtrafik. Hur ser då er lösning ut och vad kommer den kosta?

Vilka är de delar av renoveringen av Rådhuset som S anser kan tas bort?

Och slutligen, hur ser S regeringsalternativ ut för kommande mandatperiod? Är det tillsammans med MP och V ni tänker enas om en budget och hur ska ni få ihop den?

Vi i Alliansen är tydliga med att vi ansvarsfullt och med en stabil grund att stå på vill fortsätta satsa framåt på välfärden för ett Östersund som växer och utvecklas! Det är ett tydligt besked till väljarna.

Effie Kourlos (C) Pär Jönsson (M) Stephen Jerand (KD) Pär Löfstrand (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan