Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Det behövs en ny bostadspolitik för Jämtlands äldre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Per Hansson, Arkivbild

Annons

En av tre äldre i Jämtland bor i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Och svenskarna är missnöjda med situationen – bara två av tio ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Därför föreslår vi tre konkreta åtgärder som skulle göra det enklare för Jämtlands äldre att byta bostad efter behov, skriver Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Annons

Regeringens bostadspolitik är en viktig pusselbit för att de seniorer som vill ska kunna flytta till ett boende som passar dem, men bara två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Jämtlands äldre kan inte vänta på att alla problem ska lösas på nationell nivå.

I dag bor en av tre pensionärer i Jämtland i en kommun med brist på senioranpassade bostäder. På många platser saknas också centrala lägenheter för de som inte längre vill bo kvar i sin villa men som inte heller vill flytta till ett senioranpassat boende.

Annons

Trots att valet närmar sig med stormsteg pratar nästan ingen om äldres boendesituation. Jämtlands kommunpolitiker behöver agera nu för att de äldre som vill ska kunna byta bostad efter behov.

Vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har därför tagit fram fem konkreta förslag på hur kommunerna kan förbättra bostadssituationen för pensionärer:

1. Bygg fler seniorbostäder

De allra flesta som har hemtjänst känner sig trygga med det, men förr eller senare behöver många en plats på någon form av seniorboende. Jämtlands kommuner behöver bygga bort bristen.

2. Bygg fler centrala lägenheter

Yngre seniorer som inte längre vill eller orkar ta hand om en större bostad skulle i många fall gärna bo centralt i en modern lägenhet, med närhet till butiker, kultur och service. Glöm inte dem i stadsplaneringen.

3. Driv på dina partikollegor i riksdagen.

Mycket kan göras i kommunerna, men riksdag och regering måste samtidigt skapa rätt förutsättningar. Förklara för dina partikollegor varför flyttskatten behöver sänkas och ränteavdragen behöver trappas ner och fasas ut för att skapa en hållbar bostadsmarknad i Blekinge.

Jämtlands äldre kan inte vänta på att alla problem ska lösas på nationell nivå. Det är dags att kommunpolitikerna tar fram en bostadspolitik även för dem.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Annons

Annons

Till toppen av sidan