Annons

Annons

Annons

Annons

Schack

Läsartext
Svensk seger i veteran-EM

Detta är en läsartext.

Det blev svensk seger vid veteranernas europamästerskap som nyligen genomförts i Lublin, Polen. 72-årige Nils-Gustaf Renman med rating 2311 förblev obesegrad och noterade 7,5 poäng av 9, en hel poäng mer än tvåan Terry P. D. Chapman, England, 6,5. Den andre deltagande svensken var Nedeljko Malesevic som gick in på elfte plats av de 33 deltagarna med sina 5 poäng. Detta var andra EM-titeln för Renman som vann samma mästerskap för fem år sedan, 2017, i Spanien. Renman har även två SM-guld, 1978 och 1980, och tjänstgjorde också som tränare på schackgymnasiet i Norrköping på 90-talet där för övrigt Peter Svensson, Schack 88, Hammerdal, som elev fick ta del av kunskapen.

Annons

I Thessaloniki, Grekland, avslutades i måndags junior-EM för nationslag. Tävlingen spelades med 4-mannalag för åldrarna 18 och 12 år, med öppen klass respektive flickklass. Sverige deltog med ett lag i den öppna 18-års klassen som hamnade på tionde plats av 20 lag efter tre vinster, tre förluster och en oavgjord match. Vann gjorde Polen före Israel/Tel Aviv och trean Israel. I sveriges lag deltog 15-årige Adrian Söderström, Sundsvall, som noterade starka 4,5 poäng på sina 6 partier. Polen tog även segern i båda 12-årsklasserna medan klassen flickor 18 vanns av Rumänien. Polen tillhör ett av många länder som satsat extra mycket på ungdomsschack och här infördes exempelvis schack som obligatoriskt skolämne på lågstadiet redan för ett flertal år sedan. Två silver och en fjärdeplats gick till Turkiet som likaledes riktat fokus på skolschack – skollärare som genomgår schackutbildning lär erhålla löneförhöjning.

Annons

I Italienska Acqui Terme har lag-VM för veteraner nyligen genomförts. Sverige ställde upp med ett 4-mannalag i klassen 50+ som intog en 16:e plats av 23 lag. I laget spelade Fredrik Lindgren, Jörgen Karlsson, Stefan Radovic och Kurt Ekelund. England lyckades vinna både denna klass liksom 65+.

Det blev svensk seger vid junior-VM för synskadade som nyligen genomförts i Castelnaudary i Frankrike. Det var Tage Johansson, Stockholms SS som med en fin slutspurt och en avgörande seger i sista ronden vann VM-titeln.

Veckans uppgift består av partislutet CMmisterYesNo – MajorBagStock, 2021. Vit gör matt i två drag.

Annons

Veckans uppgift består av partislutet CMmisterYesNo – MajorBagStock, 2021. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

Lösning: 1.Sg6+ Lxg6 2.Dh8. 1.-,Kg8 2.Dh8.

Annons

Annons

Till toppen av sidan