Annons

Annons

Annons

Trångsviken

Elisabeth Granbom, Ede, Brunflo

Elisabeth Granbom, Ede, Jämtland, har somnat in i en ålder av 92 år. Närmast sörjande är hennes trolovade Ernie Sandquist samt barn och syskon med familjer.

Annons

Mamma växte upp på gården i Billsta, Ångermanland, med sex syskon. På 50-talet utbildade hon sig till sjuksköterska i Östersund, träffade pappa Olle och bildade familj på släktgården i Ede. Pappa ville snart vidare, lämnade bondelivet och läste till präst. Mamma fortsatte inom vården hela yrkeslivet som distriktsköterska, skolsköterska och vårdlärare.

Annons

Vi barn fick fina år i Hålland och i prästgårdarna i Skog och Revsund. Mamma satte ner bopålarna djupt, och när vi flyttade efter sju år i Skog fick hon frågan hur det kändes inför uppbrottet. Då svarade hon med Karin Boyes ord: ”Bryt upp bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.” Hela mammas liv var ett äventyr!

Annons

Mamma älskade Jämtlandsfjällen och stugan i Ottsjö sommar som vinter. Hon var orädd, ville helst gå barfota och ingen badtemperatur var för låg. En gång kontaktade vi fjällräddningen när hon var vilse, en gång skadade hon ryggen i liften. Men mamma var snart på benen igen, och några år senare kunde vi tillsammans skida till Hållfjällets fjällstation för att fira 89-årsdagen.

Mamma Elisabeth och pappa Olle fick över 50 år tillsammans. Hon sörjde i fem år och vid 80 fann hon kärleken igen. Att Ernie bodde i USA var bara bra, där fanns så mycket att se och göra. De fick många fina upplevelser under sina tio år tillsammans.

Vår mamma räckte till för alla. För syskon, oss barn, våra familjer, barnbarn, barnbarnsbarn och vänner. Och vi var alltid välkomna. När det dukades inför kalasen i Ede satte hon fram en hög med tallrikar med orden ”man vet aldrig hur många som kommer”. Det fanns alltid mat.

På tomten i Ede planterade mamma en björk för varje barn och ett fruktträd för varje barnbarn som kom. Hon kommer alltid att vara med oss.

Barnen Ingemar, Birgitta, Erik, Ola, Pär och Anders Granbom med familjer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan