Annons

Annons

Annons

Läsartext
Resebrev från Vildmarksvägen

Detta är en läsartext.

Den 15-16 juni var 62 resenärer från PRO Leva Livet på resa längs Vildmarksvägen. Förväntansfulla inför den 70 mil långa resan steg vi på Backeryds buss i Östersund, för att som första stopp ta en förmiddagsfika på Café Tomten i Strömsund.

Resan längs Vildmarksvägen passerade bland annat Hällingsåfallet, ett naturfenomen som var väl fyllt med vatten och en fors som var otroligt strid. Foto: Kerstin Andersson

En god kopp kaffe och hembakt tunnbröd med getmese från trakten gjorde att vi glatt fortsatte resan, för att vid nästa stopp få se alla fina fordon som Ivar Eriksson samlat och som nu visas i bilmuséet i Hoting. Säkert var där många som kände igen de gamla fina årgångarna på de välpolerade bilarna. Motorcyklar fanns också i ett stort antal.

Annons

Ett av utflyktsmålen var Trappstegsforsen. Foto: Kerstin Andersson

Annons

Resan gick vidare längs Vildmarksvägen till Vilhelmina där det efter lunch gavs möjlighet att under några timmar besöka bland annat kyrkstaden och ett samemuseum. Nästa utflyktsmål var Trappstegsforsen som i år inte var lika strid som den brukar vid den här tiden. Vintern har tydligen varit betydligt mindre snörik än vanlig,t varför forsen hade mer normala vattenrörelser.

Minnessten i Vilhelmina till minne av finska flyktingar 1944. Foto: Kerstin Andersson

Nu var det nära till Saxnäs och hotell Saxnäsgården där kväll, natt och morgon skulle tillbringas. En trerättersmiddag bjöds och då vädret var underbart vackert passade många på att ta en kvällspromenad efter middagen. Solen lyste verkligen upp Marsfjället där man kunde gå i dess skugga.

Dag två inleddes med ett besök i Fatmomakke, där Elsie guidade oss genom kyrkstaden på ett alldeles utmärkt sätt. Vi fick ta del av så mycket kunskap om växten kvanne som kan användas på så många olika sätt. Frälsningsarméns bönekåta och Lapp-Lisas närvaro kunde kännas när vi i bönekåtan unisont stämde upp i ”Barnatro”. En psalm som vi alla haft med oss sen vår barndom. Kyrkan i Fatmomakke var också en sevärdhet.

Elsie berättade om växten kvanne. Foto: Kerstin Andersson

Annons

Annons

Nu längtade vi efter de stora drivorna med snö – men de lyste detta år verkligen med sin frånvaro. Tydligen har snötillgången gångna vinter varit mindre än vanligt och så har den smält lite fortare än vanligt också. Vi var ju där bara en dryg vecka efter det att Vildmarksvägen öppnats över Stekenjokk. Men vi stannade till på Stekenjokksplatån där det gavs möjligheter till fotografering av den storslagna naturen och fjällvärlden.

Stekenjokksplatån gavs möjligheter till fotografering av den storslagna naturen och fjällvärlden. Foto: Kerstin Andersson

Efter lunch i Gäddede besöktes Hällingsåfallet som var väl fyllt med vatten och där forsen var otroligt strid. Helt magiskt att ett sådant vattenfall med kanjon kan finnas på våra breddgrader. Ett naturfenomen faktiskt. Och så dess artrika fauna där vi kunde se orkidéer och nycklar vid vår promenad till fallet.

Resan avslutades på Café Tomten i Strömsund, där Jätten Form åter hälsade oss välkommen. En middag med varmrökt lax, smörslungad potatis och hjortronsås satte verkligen pricken över i på en trevlig resa längs Vildmarksvägen.

Det var mycket nöjda resenärer som lämnade bussen där Torgny Sjöberg varit vår chaufför och med fast hand kört oss genom delar av Jämtlands och Västerbottens län i den vackraste av årstider med skir grönska och försommarblomning.

Harriet Jorderud

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan